Elcatero ox – far till flera fina distanshästar

Två avkommor som kvalat till unghäst-VM i distansritt, en avkomma som blivit trea i Nordiska mästerskapet och en avkomma som blivit Norsk distansmästare. Arabhingsten Elcateros namn ses i härstamningen på flera framgångsrika distanshästar.

Själv är han Elitbelönad på egna prestationer på galoppbanan och är Sveriges enda godkända arabhingst som har licens att betäcka alla raser, även halvblod.

Elcopero (e. Elcatero) vann Dackerittens internationella klass, CEI*** 160 kilometer, den 14 juni. Ryttare var Ellen Suhr från Norge. 120-kilometerssträckan på årets Dronninglundsritten i Danmark vanns av Shah Khan efter Elcatero. På årets Nordiska mästerskap i Finland blev Elcatero-sonen Shamrac 3:a. Norskan Ellen Suhr och Shamrac hade segern som i en liten ask mot målet, men Shamrac hamnade på fel sida om målpinnen. Ellen Suhr fick göra en volt och passerade då målet som trea efter norrmannen Olaug Espeli Carstensen och svenskan Jessica Holmberg.

Ellen Suhr, som bor och tävlar för Norge, köpte Elcopero som sexåring under 2005. Elcopero hade innan tävlat i galopp och var som treåring vinstrikast i sin ålder bland arabgaloppörerna i Skandinavien. Det har gått bra för ekipaget, de kvalade och startade i unghäst-VM i fjol.

Även i år kommer Ellen Suhr att starta unghäst-VM, nu med 7-åriga Shah Khan (e. Elcatero). Norskan har fått in en hel del rutin på att rida Elcatero-avkommor. Redan 2003 blev hon norsk distansmästare på King of Arabian efter Elcatero, och samma år deltog ekipaget i EM på Irland.

Även den åttaåriga Elcatero-dottern El Sobra börjar klättra i resultatlistorna. El Sobra ägs av Camilla Norberg i Värmland. I maj blev stoet 3:a på Hökenåsrittens 50 kilometer. A9-Ritten tre veckor senare resulterade i en sjunde plats av 21 startande på 80-kilomterssträckan. Även i fjol startade El Sobra i en 80-kilometers klass, det var på Fornabodaritten där stoet blev 3:a. Familjen Norberg äger även en femåriga valack, Barrax efter Elcatero. Barrax är inköpt som distanshäst så i framtiden får vi nog se även honom i startfälten.

Elcatero själv är mest känd för sina resultat på galoppbanan. Hans 40 starter gav ägarna prispengar vid 37 tillfällen. Elcatero har också belönats med Elit av Svenska Arabhästföreningen för sina prestationer i galopp. Men vad många inte känner till är att Elcatero även har startats i distansritt. Det var på Tjustritten 1991, samma år som han utnämndes till Årets Arab i galopp. Mitt under galoppkarriären startade Elcatero en 52-kilometer distansritt, ryttare var Sofia Bäckström. Ekipaget blev 4:a, 19 ekipage deltog.

Elcatero har också lämnat avkommor som presterat på galoppbanan. Åren 2002 och 2003 tilldelades två av hans döttrar, Shaninja och Shadorah titeln Årets bästa sto i svensk arabgalopp av Svenska Arabgaloppklubben, SAGK. Båda är nu avelsston hos Elcateros ägare Katarina Törngård på Stuteri Tjust Araber i Småland. Stuteriet har även en treårig hingst efter Elcatero på galoppträning i Polen. Hingsten har hittills startat två gånger och de har resulterat i en andraplacering.
– Först lite resultat på galoppbanan, sedan kanske Shah Habib liksom sin halvbror Elcopero kommer att få inleda en ny karriär som distanshäst, säger Katarina Törngård som äger hästen.


ANKI LUNDBERG

Publicerad i tidningen Ridsport 13/2008Faktaruta:
ELCATERO HAR OVANLIGA FÄRGANLAG
Elcatero har hunnit fylla 23 år. Hittills har Elcatero betäckt: 76 arabiska fullblod, 26 halvblod, 6 engelska fullblod, 5 angloaraber, 1 shagya-arab, 1 knabstrup och 21 ridponnyer/ponnyer eller korsningar. I år föddes hans 100:e avkomma.

Elcatero har polsk/enkelsk härstamning med 21,875 % crabbet-blod. Han är AB-premierad med 41 poäng (8-8-8-8-9) och ger stamboksberättigade avkommor av följande raser: arabiska fullblod, angloarab, shagya-arab, halvblod, ridponny och knabstrup. I år har det fötts ett knabstrupföl efter Elcatero. Det blev ett brunt schabraktigrerat hingstföl.

Elcatero bär på ganska spännande färganlag. Rabicano kan ge stickelhårigt parti främst vid flanken och buken. En minimal utbredning av rabicano-teckningen är när hästar får vitt tagel högst upp på svansen. Elcatero har vitt tagel i svansen. Detta färgmönster har också visats sig på många avkommor efter Eldorado, Elcateros far.

Elcatero bär även flax-genen, det är ett anlag som i dubbel uppsättning ger fuxar ljus man och svans. I Elcateros fall är flax-anlaget dolt. Alla hästar kan bära flaxgener, även bruna, svarta, skäckar och skimlar. Färgen uppträder hos fuxar (och kan också ses hos rödskäckar). Om en häst lämnar en enda avkomma som är fux med ljus man och svans, så vet man att den hästen har flax-anlag. En avkomma måste ärva flax-genen från båda sina föräldrar för att färgen ska komma till uttryck.

Högst upp på sidan

Galopphingsten Elcatero har visat sig vara en distansproducent av rang. Flera avkommor har placerat sig på stora tävlingar. Norska landslagsryttaren Ellen Suhr har tävlat Elcatero-avkommorna: King of Arabian, Elcopero, Shah Khan och Shamrac och det med framgång.


Elcatero-avkomman El Catanias färg heter fux med ljus man och svans. Det är flax-anlaget i dubbel uppsättning (ff) som ger färgen. Förr i tiden kallades färgen linfux. Flax betyder lin på engelska och det ger en bra beskrivning på hur taglet ser ut. Foto: Anki Lundberg


Elcaballero ox är mörkfux med ljus man. Han har ärvt flax-anlaget från båda sina föräldrar, Elcatero och Haelaifa som båda är bruna. Elcaballero är helbror med bruna Elcopero som segrade på den längsta distansen på Dackeritten, 160 kilometer, den 14 juni i år. Foto: Anki Lundberg


Elcatero har vita strån högst uppe på svansen. Denna färgsättning är en minimal variant av rabicano-teckningen. Även Elcateros far, Eldorado, lämnade avkommor med vitt på svansroten. Foto: Anki Lundberg

Två avkommor kvalade till unghäst-VM i distansritt – det ska till med en på egna prestationer Elit-belönad galopphingst till den bedriften. Arabhingsten Elcateros namn ses i härstamningen på allt flera framgångsrika distanshästar. Foto: Katarina Törngård