C.I.A.A.-möte i Tarbes
Ann Gyllenswärd rapporterar från mötet i Tarbes

• C.I.A.A. står för conference internationale anglo-arab (den internationella angloarabföreningen).

• Ann Gyllenswärd deltog i CIAA-mötet i Tabes för Svenska Angloarabföreningens räkning.

Mellan 3–7 oktober så avhölls flera evenemang med angloarabanknytning i Midi-Pyrenéerna i Frankrike. Dels avhölls det internationella CIAA-mötet, championat för kapplöpningsanglos och uttagning av Elite 2-åringar och inte minst Prix du Ministère som löptes på kapplöpningsbanan Laloubère.

CIAA bildades genom den så kallade Venedigkonventionen 1993, då riktlinjerna för vad en angloarab är fastställdes av de huvudsakliga uppfödarländerna. Sammanslutningen blev sedan en officiell organisation med stadgar 2001. Sammanlagt är det 13 länder som har anslutit sig till CIAA.

Vid sammankomsterna så sammanträder de olika kommittéerna; stamboks-, sport-, kapplöpnings- och marknadsföringskommittén. Sammankomsten avslutas med ett allmänt möte. Sammankomsterna anordnas årligen i olika länder. Utöver arbetet med att samordna reglerna för rasen och ta initiativ till främjande åtgärder så medför mötena att man kan få information, utveckla internationellt utbyte såväl tekniskt, som kommersiellt och kulturellt kring anglon och dess många användningsområden.

Frankrike har ordförandeskapet
Ordförandeskapet i CIAA står Frankrike för, genom likaledes ordförande i Franska Angloarabföreningen herr Jean-Marie Bernachot, Vice ordförande är Antonio Campos Pena som är ordförande i spanska angloarabföreningen, sekreterare är Mohamed Machmoum från Marocko och Paolo Puddu från Sardinien är kassör. Det officiella språket på mötena är franska. I övrigt så talar flera spanska, vissa kan lite engelska och andra kan tyska.

Efter mötet i Madrid 2005 och Rom 2006 så var det denna gång fransmännen som var värdar för CIAA-konferensen.

Efter en hel dags resande med tåg till Köpenhamn, flygning från Köpenhamn med mellanlandning i Strasbourg och Lyon anlände jag en kväll i oktober till Pau beläget vid Pyreneerna i södra Frankrike. På kvällen när jag anlände till flygplatsen i Pau så fanns det inga andra transportmedel än taxi för att ta sig in till stan. Det gick visserligen en buss men den gick endast en gång om dagen och då var det på morgonen! Det var en härlig kväll 26 grader varmt. Från taxin fick jag en glimt av terrängbanan där finalen i världscupen brukar äga rum och där Linda Algotsson vunnit vid två tillfällen.

Det blev övernattning i Pau för vidare färd till Lourdes dagen därpå. Av taxichauffören fick jag veta att Lourdes som jag skulle bo i var en betydligt större turiststad än Pau. Jag förstod då inte vad som kunde vara så attraktivt i en liten stad mitt upp i ingenstans bland bergen. Jag tänkte att det måste vara mycket folk som vill ut och vandra i bergen. Tanken var att mötet skulle förlagts till Tarbes där den statliga hingstdepån finns, men då det var en internationell gynekologkonferens i Tarbes som upptog alla befintliga hotellrum på orten blev vi istället inkvarterade i Lourdes som ligger i en dal i Pyrenéerna.

Från Pau till Lourdes kunde jag ta tåget vilket tar ungefär en timma. Eftersom tåget går nära spanska gränsen så patrullerades det av ett helt gäng svartklädda poliser med k-pistar. Det hade jag läst om och den som råkat ut för dem varnade för att åka med detta tåg.

På eftermiddagen när de engelska, schweiziska och tyska delegaterna anlänt fick vi besöka två galoppstuterier. Det var Patrick Davezac som har 90-talet hästar varav círka 13 avelsston som betäcks varje år för galoppavel. Dessutom besöktes Francois och Marie Maillot som från början var tävlingsryttare, men som senare övergick till galopphästavel.

Följande morgon väcktes jag av stark orgelmusik utifrån det fria. Eftersom det var ett tag kvar tills mötet skulle börja så slank jag ut för att se vad som var på gång. Något kvarter från hotellet fanns en jättestor öppen plats belägen utanför en stor kyrka. Här var det tusentals bedjande människor samlade för att delta i en gudstjänst för att bli välsignade och helade.
...............................................................................

Deltagande nationer
I mötet deltog följande nationer; Tunisien, Frankrike, Spanien, England, Tyskland, Schweiz, Portugal, Italien och Sverige. Mötet inleddes med arbete i de olika grupperna för stamboken, för sporthästar, för galopphästar och en marknadsföring och för främjande av användandet av anglon.

Stambokskommittén har en särskilt viktig funktion. Förutom stamboksfrågor så informeras och diskuteras olika avelsfrågor i stambokskommittén. Till att börja med så informerades om allmänna frågor angående EU.

Ett förslag hade lagts fram för EU-identifikation.
Förslaget gick ut på att man skulle använda sig av transponder för EU-identifikation.
Fördel med att använda transponder är:
a) koppling mellan häst – pass –databas
b) förhindrar identitetsbyte
c) underlag för spårbarhet
d) eventuellt ersättning av DNA

Förslaget stoppades dock i Bryssel av Tyskland och ponnyuppfödare i England.

EU-selektion av avelshingst
Man får inte hindra någon att använda viss hingst. Myndigheter får inte förhindra användandet av vissa hingstar. Selektion av avelsdjur tillåts.

Användbarhet för AA – ett erkännande av CIAA som en internationell auktoritet för angloarab rasen såsom ISBC för engelska fullblod och WAHO för fullblodsaraber.

Kloning togs upp
Diskussion angående kloning vilket medför kommersiella och juridiska problem (stamtavla, uppfödare, ägare osv). En fördel är att man kan använda en valack för att få en identisk likadan individ.
Kloning har gjorts av arabvalacken Pirage.
...............................................................................

Kontakt med fler länder
Kontakter har tagits med USA och Australien. USA ska organisera sin egen förening för anglon, hittills har en avdelning inom arabhästorganisationen tagit hand om angloaraberna. De är mycket intresserade av att bli medlemmar. Kontakt har tagits med mellanöstern. Sultanen av Oman är intresserad av CIAA. Tjeckien är intresserad av att ansluta sig.

Marknadsföring
Färgomslag med bilder på framgångsrika anglos har tagits fram. Jaques Hamel efterlyser information från de olika länderna för att kunna ge ut ett nyhetsblad. Utan att information skickas till honom så blir det inget. Alain James har nu anmält anglohingstar till World Breeding Sport Horse. Aain James tar emot information om hingstarna. CIAA har annonserat tre gånger för anglon i Breeding News.

Tatchou – utmärkt som marknadsförare av rasen
Nicolas Touzaint som tävlat mycket framgångsrikt på Tatchou skall användas i reklamen för främjandet och användandet av anglos. Det framkom att det fanns en mycket intressant hingst, brun, 164 cm, lämplig för fälttävlan och som har gått 140-hoppning. Den var sju år och ansågs vara kapabel att gå World Cup och i olympiaden. Vid detta tillfälle så reds hästen av en amatör. Denna information dök upp under konferensen och det blev ett nytt projekt för CIAA eller den franska angloföreningen att ta upp förhandlingar för att se om Nicolas kan bli sponsrad med denna häst.

Ny webbsida – www.ciaa.name
Det har tagits fram en hemsida för CIAA som heter www.ciaa.name. Det är nu nödvändigt att de olika länderna informerar om vad som händer för att webbsidan ska kunna fortleva. Informationen ska finnas på franska och engelska. En sekreterare ska ta hand om hemsidan.

I Tarbes har man tagit fram en ”roll up ” med annons för anglon som är tänkt att man ska kunna ta fram för respektive land med samma slogan för anglon.

Internationella Angloarabdagar 2008
Det diskuterades om att utnämna särskilt framgångsrika anglos – elit angloaraber. Särskilt framgångsrika anglos i alla länder skulle kunna uppmärksammas. Det är tänkt att idén ska sjösättas under de Internationella Angloarabdagarna 2008. Det ska vara hästar från olika discipliner och kategorier. Alla framgångsrika hästar såsom hingstar, avelsston, ungston osv. kan vara aktuella.
...............................................................................

Tyskland vill ha kapplöpningstypen
Det diskuterades vilken typ av anglos som tyskarna vill ha. De vill ha kapplöpningstypen på anglos och inte sporttypen såsom exempelvis hingsten Iago C. Typ och gångarter måste finnas. Tyska doktor Schön ville har hästar runt 162–165 cm större behövs inte enligt honom då dessa hästar är lättare att rida.

Rhea du Puy – ambassadör för anglon
Man har valt ett ungsto från Midi-Pyrenéerna som ambassadör för anglon och som anses vara en god marknadsförare. Stoet ska förevisas i olika sammanhang. Det är ett sto som är två år och som vann sin klass i Pompadour 2007. Det är Rhea du Puy född hos Patrick Viala, uppfödare i Tarn. Detta sto e. Gral des Vernières (bild) och u. Doria Combescure e. Impulsif. Hon blev utvald av en internationell jury som bestod av Alain Storm (Irland), Xavier Leredde och Jean Michel Gaspard för att representera rasen på internationell nivå. Uppfödaren kommer att träffa ett avtal angående stoet med den franska angloarabuppfödarföreningen.

Sportkommissionen och förslag
Det konstaterades att det inte var realistiskt att anordna en internationell tävling för anglos. Däremot så skulle man kunna använda tävlingarna i Pompadour som hålls varje år för att särskilt föra fram anglon. Där tävlas i fälttävlan för unga hästar och vi skulle kunna reservera ett antal platser för anglos från olika länder. Det kan vara en inkörsport inför unghäst-VM i Lion D `Anger. 2007 var det sju nationer som deltog. Man skulle kunna erbjuda boxar, subventionerade transporter och övernattning.

Det skulle kunna vara en särskild tävling för anglos, section I och II. För 5-åringar är svårighetsgraden tvåstjärnigt i dressyr, terräng lätt enstjärnigt och hoppning omkring 115 cm. Det behövs dock en sponsor för att kunna dela ut Grand Prix d`Anglo. Sponsorn skulle kunna få vara med i alla tidningar och på webbsidan. Bedömdes att minst 3.000 Euro behövs. Alla uppmanades att försöka finna en sponsor för att förverkliga idén.

Fler förslag
Francois Maillot lade fram ett förslag att man skulle kunna ta fram en tidning och efterlikna den spanska ”El Cabaillo” som han ansåg var en mycket bra tidning.

Sardinien lade fram ett förslag om ett system för att kvalitetsindela ston för att få fram elitston som sedan skulle kunna betäckas med de bästa hingstarna.

Ann Gyllenswärd


Den schweiziska 2-åriga anglohingsten Jeanott  (29,35 % ox) (AA) fux (e. Jebeland de Pontadour x  –  u. Cinema x)  är visad i Tarbes i Frankrike med 7,85 poäng. Uppfödare: Andreas Gygax, Schweiz. Foto: Mats Gyllenswärd. Fotot är taget i oktober 2007.


......................................................................





......................................................................


Information om de olika angloarabländerna

TYSKLAND
I Tyskland finns två organisationer som registrerar anglos.
• VZAP registrerar ca 20 föl
• Shagya AA och Partbred registrerar ca 14 föl

De har inte tillåtelse att vara med i prövningar och tävlingar för unga hästar och vid finalen i Warendorf. Angloarabuppfödarna är i en mycket liten minoritet. De bryr sig inte om hur många procent arab som finns i härstamningen.

SPANIEN
I Spanien registrerades 283 föl 2006 och hittills 2007 215 avkommor. Det fanns 345 avelsston år 2005 och 271 avelsston 2006. Spanien importerade 2006 28 anglos och 2007 15 stycken fram till oktober. Totalt finns det 4 607 anglos i Spanien.

ITALIEN
I Italien som inkluderar Sardinien föddes 738 föl 2005 och 770 föl 2006.

POLEN
Polen har ca 2.000 ston och 300 hingstar det föds ca 600 föl per år.

PORTUGAL
I Portugal så föddes 15 föl under 2006 och under 2007 11 stycken. Det finns knappt 20 avelsston och fem hingstar. Totalt finns det cirka 100 anglos.

MAROCKO
I Marocko som till stor del använder sina anglos inom galoppsporten hade år 2006 105 födda anglos och enligt preliminära siffror 88 under 2007. De har 240 avelsston och 60 talet hingstar. Total har de cirka 1.000 anglos.

FRANKRIKE
I Frankrike föddes 780 anglos 2006 antalet avelsston är 2.200 och antalet hingstar är 116.

......................................................................

Galoppavel i Frankrike

UPPFÖDNING FÖR GALOPPSPORTEN I ENGLAND

Fransmännen föder upp anglos som har 12,5 % arabblod särskilt ämnade för galoppsporten i England, de kallas AQPS. De har en särskild del i stamboken. Engelsmännen vägrar dock att godkänna avkommor som har producerats via artificiell insemination.

En anglo med 12,5 % arabblod kan beroende på hur den är framavlad hamna antingen i anglostamboken om den tillkommit via IA och i AQPS om den framavlats via naturlig betäckning.

UPPFÖDNING FÖR GALOPPSPORTEN I FRANKRIKE

För den franska galoppaveln har man nu öppnat för att släppa in hästar med 12,5 % för att få in nytt blod, tidigare var det bara 25 % och 50 % som var aktuellt. De som har 12,5 % löper tillsammans med de som har 25 % och de som har 37,5 % löper i loppen för 50 %.

Flera uppfödare har gått mot 12,5 % för hinderloppen i Auteil och den engelska marknaden. En angloarab de croisement – i Frankrike är en häst som har minst 12,5 % arabblod och där 3 av 4 hästar i föräldragenerationen är antingen engelskt eller arabiskt fullblod eller angloaraber.


......................................................................