Styrelsen informerar

Nu våras det igen…äntligen.
Sist när jag skrev i Anglo-Nytt var det en trist tid med leriga och tråkiga hagar. Det är det nu också men på något sätt så står man ut nu för våren nalkas. Tre-åringen Princess Penny Lane verkar vara mogen för tre-årstestet så hon matchas för det… sen får man ju se. Ettåringen Bugsy Malone håller på att vänjas av så han börjar bli lite mer hanterbar nu när han inte kan gömma sig bakom mamma. Och två-åringe Boozter bara växer och växer och mäter nu 168 cm och är otroligt lik sin pappa (tycker vi i alla fall).

Årsmötet avklarat med lite nyheter
Det var ju ett tidigt årsmöte i år då Häst-Halland hade arrangerat en utbildningsdag om foder på Plönninge Gymnasiet. Det var väldigt nyttigt och jättebra föreläsare. Hoppas de gör fler sådana saker. Några referat hoppas jag att vi kan får från oss som deltog.

Nya i styrelsen som suppleanter är Ann-Sofie Söderholm, Lekeryd och Annelie Ramnér, Tenhult. Vi hälsar dem varmt välkomna och de berättar lite mer om sig själva på annan plats i tidningen.

Ny ansvarig för hemsidan är Anki Lundberg, Kalix som kommer att få ansvar för den nya hemsidan som kommer att ligga på web-hotellet one.com. Hon tar över efter Petra. Det nya hemside-adressen kommer att vara www.angloarab.se.

Petra Carlquist som varit web-redaktör för SAAF.s hemsida i många år slutar därmed och SAAF styrelse tackar henne för hennes insats och att hon lyckats med att föra vår förening in i web-världen även om det inte alla gånger varit helt lätt arbete att starta upp.

Årets Anglo – Moustic de Canta
Till årets anglo nominerades några gamla kända och några nya. De nominerade var Moustic de Canta (Viktoria Carlerbäck), Alexej (Lotta Fredriksson), Black Profit (Tobias Grönberg) och Junior Demand (Emelie Lindner). Alla har tävlat under året på antingen nationell eller internationell nivå. Till årets anglo valdes Moustic de Canta som deltog i unghäst VM riden av Viktoria Carlerbäck. Årsmötet valde även att ge Junior demnad ett särskilt hederomnämnade för sina insatser genom åren inom ponnygalopp (SM-palceringar), ponnyhoppning och hästhoppning på regional och nationell nivå.

Ingen riksutställning 2007 – bara deltagande med monter på ELMIA
Styrelsen beslutade efter att ha analyserat riksutställningen på ELMIA att inte genomföra några fler utställningar i samband med mässa så länge som underlag och visningsförhållanden inte kan förbättras. Däremot var deltagande med monter väldigt positivt och även att delta med någon form av show inslag under förutsättning av banunderlaget kan förbättras.

Nästa riksutställning blir istället 2008 som ju också kommer att bli en jubileumsutsällning. I samband med det ska kontakter knytas med Danmark för att efterhöra om det finns intresse för en gemensam utställning. Av det skälet kommer själva utställningen att förläggas till västkusten och förmodligen Plönningegymnasiet.

Dags att redan nu att börja planera för betäckningssäsongen 2007
Har du planer på att betäcka ditt arab-, fullblods, - anglosto kan det vara en god ide att redan nu börja planera för det. Fundera igenom vad du vill förbättra/utveckla på ditt sto. Titta på vilken/vilka hingstar som kan vara aktuella. Ta reda vilka seminstationer som finns och vilka kostnader det medför. Då kan du lättare planera. Viktigt är att börja så tidigt som möjligt med arbetet med att få ditt sto dräktigt. Det kan ju finnas något som strular till det och då är det fint att vara ute i god tid. Tag gärna kontakt med någon i avelskommitteén om du har frågor

Fölningstider är väntans tider
Vi som väntar för – oavsett ras – har en spännande tid framför oss. Hör av er med bilder och berättelser så fort att ni vet.

Dags för tre-årstest?
Nu är det ju bara någon månad kvar till det är dags för test. Du bör ha börjat galopper på din tre-åring och även löshoppat någon gång på aktuella höjder inför tre-årstest. Det är viktigt att din häst har bra kondition och bra hull. Det är dag att sko och kanske att kolla tänder.

Har du för avsikt att starta din treåring i treårstest så kontakta gärna SAAF styrelse/registrator. Du kan också behöva göra en tilläggsregistrering i ASVH.

Seminhingstar?
Avelskommitteen har fått några förfrågningar kring imoprterad sperma. Den som hanterar sperman dvs stationen som du tänker använda måste ha tillstånd att hantera importerad sperma och den som vill importera måste söka importtillstånd hos Jordbruksverket.

Finns det intresse för en fransk anglohingst?
I samband med CIAAs möte diskuterade Ann med några franska kollegor om möjligheten att ställa en fransk angloarabisk fullblodshingst till förfogande i Sverige. Det är naturligtvis bara möjligt om den också kan vara godkänd för ASVH. Det är ju en ganska kostsam historia och för att det skulle fungera skulle vi behöva vara ganska många intresserade stoägare. Ni som är intresserade – ta gärna kontakt med Ann Gyllensvärd – då har ni också möjlighet att ställa lite mer frågor kring olika tänkbara upplägg.

Registraturen
Det börjar tunnas ut med hästpassen. Det är dock en del kvar sedan i våras – men den stora floden har givit med sig. Däremot börjar det komma in årets föl registreringar – vilket är mycket glädjande. Fler och fler har förstått att det är viktigt att komma in med ansökan och de papper man har så snart som möjligt. Sedan kommer ju DNA-svaren i den takt SLU hinner med. Jättebra – tack för det!

2007-03-19

För styrelsen
Lena Gävert
Ordförande