Fälttävlan är angloarabens paradgren

Nästa år firar Svenska Angloarabföreningen 30 år. Jubileet med riksutställning kommer att ske på Plönningegymnasiet. Under arrangemanget kommer det att vara en hel del fokus på hingstarna, plus några glada överraskningar till stoägarna.

Svenska Angloarabföreningens hemsida har fått ett ansiktslyft. Under sommaren arbetades den nya sidan fram. Den har fått både ny design och ett mer omfattade innehåll. På SAAF:s nya hemsida som ligger på adressen angloarab.se hittar man även länkar till utländska angloföreningar.

Angloaraben är en fransk ”uppfinning” och i Frankrike används angloaraben som tävlingshäst i både hoppning, fälttävlan och till och med i galopp. Rasen används även som förädlare i den franska halvblodsrasen Selle Francais. Även i Sverige verkar hingstar med högt angloinslag, till exempel dressyrhingstarna Don Charly och Heslegård’s Rubin har angloaraben Inschallah som morfar.

Anglon fick extra mycket PR då franskfödde anglon Dileme de Cephe med Bruno Broucqsault i sadeln vann världscupen i hoppning 2004. Samma år vann fälttävlansryttaren William Fox-Pitt Badminton på angloaraben Tamarillo, ekipaget har även tagit en andra- och en fjärdeplats på Badminton.

Fälttävlan är angloarabens paradgren och på unghäst-VM i fälttävlan 2005 vann angloaraben Tatchou. Under hösten 2007 vann Tatchou en 3-stjärnig internationell tävling i Frankrike, ryttare var Nicolas Touzaint.

Viktoria Carlebäck har med sin franskfödda anglo Moustic de Canta under 2006 deltagit i unghäst-VM i fälttävlan för 6-åriga hästar. Även 2007 deltog ekipaget i unghäst-VM.

I år har angloaraben Zigarru tillsamman med ryttaren Emiliano Portale vunnit två internationella 2-stjärniga tävlingar och blivit 3:e placerade i en internationell 3-stjärnig klass i Polen.

Under 2000-talet har de svenskfödda angloaraberna Alexej, Black Profit och JM Röd Kalle haft goda resultat från 2-stjärnig internationell fälttävlan. Alexej och Black Profit är numera framgångsrika som juniorhästar.

Svenskfödda avelshingsten Business placerade sig i svår fälttävlan i England under våren 2007. Hingsten har även andra internationella meriter och flera placeringar i 2-stjärnig fälttävlan i Sverige. I våras gick en transport av semin till Schweiz, ett anglosto i Zürich seminerades med Business.

På 1990-talet tävlade Business och JM Röd Kalles far, anglohingsten Stubin, i svårt fälttävlan och hingsten vann SM i fälttävlan 1992. Stubin har också tävlat upp till 1,50 i banhoppning och Lätt A dressyr.

Stubin är även far till dressyrhästen Sulbin x som har tävlat Intermediaire I i dressyr och 1,20 i banhoppning. I dressyrgrenen deltar även godkända anglohingsten Kilroy som har segrar och placeringar till och med Msv B. Under hösten 2007 har Kilroy debuterat i Prix S:t George.

Anglon visar även sina färdigheter i distansritt. I juni 2007 vann Annie Johansson med anglostoet Sunny Girl 120 km på Dackeritten.

Snart kommer anglon också att visas på vita duken. I Sveriges mest påkostade produktion, filmen om korsriddaren Arn, där tjänstgör angloaraben Banja Luca som Arns stridshäst.

Nästa år fyller Svenska Angloarabföreningen 30 år. Riksutställningen kommer att ske på Plönningegymnasiet i Halland den första helgen i augusti, 2008. Under arrangemanget kommer det att ingå hingstvisning. Vi kommer även att bjuda in angloägare från Danmark så de får visa upp sina hästar. Våra inhemska angloägare kan redan nu anmäla sin häst till utställningen. Anmälan görs via mejl till Lena Gävert som är ordförande.

En trevlig överraskning är att på riksutställningen kommer tre betäckningar att delas ut till guldbelönade sto. Det är färsk semin av hingstarna Business och Kilroy och fryst semin från Shiva du Loup.

Med anledning av 30-års jubileet erbjuder vi från och med årsskiftet Shiva du Loup till ett förmånligt pris. Shiva finns på fryst semin. Ingen språngavgift, endast 1.000 kr i levandeföl-avgift. Seminstationens avgifter för seminering, uppstallning plus uttag av semin, frakt och SH-avgift tillkommer.

Så äger du ett fullblodssto och funderar på att avla fram en häst för fälttävlan? Då kan en angloavkomma vara ett alternativ. Äger du ett arabsto och vill satsa på distans? Fundera då gärna på en angloavkomma. Du kan läsa mer om de verksamma hingstarna i angloavel på hemsidan.

Boka redan nu in helgen 2–3 augusti för ett besök på Plönningegymnasiets anläggning.

Anki Lundberg
Artikeln är publicerad på webbsidan Avel & Hästsport, 4 november 2007.