Satsa på en anglo i år

Trots att anglorasen är liten har angloaraber världen över goda resultat i flera grenar. Ska du betäcka ditt sto – satsa på en anglo i år! Äger du en angloarab, ett engelskt- eller arabiskt fullblodssto eller ett halvblodssto med fullblodsinslag?

Inför stundande betäckningssäsong vill Svenska Angloarabföreningen, SAAF, informera om anglorasen. Ska du betäcka ditt sto, så ber vi dig fundera över om inte angloavel kan vara något för dig.

2000-talet har varit lyckat för anglorasen på många sätt, bland annat har flera angloaraber deltagit på de internationella fälttävlansbanorna.

Anglorasen blev ”känd över en natt” när franska Dileme de Cephe vann världscupen i hoppning 2004.

• Angloaraben Tatchou vann unghäst-VM 2005 för 7-årigar och fortsatte att visa sin klass genom seger i Boekelo året efter.

• Den engelska fälttävlanshästen, anglon Tamarillo, har vunnit Badminton 2004 och dessutom varit 2:a i Badminton både 2005 och 2002. En verklig bedrift – Badminton är en internationell fyrstjärnig tävling.

• På WBFS-ranking i fälttävlan ligger anglorasen på 3:e plats. (2:a Selle Francais och 1:a Irish Sport Horse).

FRAMÅNGRIKA SVENSKA UPPFÖDNINGAR
Rasen angloarab är en liten i Sverige. Det är i dag näst intill omöjligt att hitta några svenska ridna angloaraber för tävlingsändamål som är till salu. Trots att aveln är liten har flera goda tävlingsindivider producerats på hemmaplan, som fälttävlanshästarna Business, Alexej och Black Profit.

Allt fler ryttare har fått upp ögonen och börjat bli medvetna om att hästar av angloarabras är att räkna med. De senaste åren har det dykt upp flera importerade hästar med angloarabiskt blod till Sverige, som till exempel Victoria Carlerbäcks franskimporterade angloarab Moustic de Canta som deltog i unghäst-VM i fälttävlan både 2006 och 2007.

Vi skulle kunna förse Sverige med egna anglouppfödningar av god kvalitet. Det är främst den större typen av angloarab som har stort inslag av engelskt fullblod som efterfrågas av fälttävlansryttarna. Men även inom hoppning, dressyr och distans har anglon en plats.

VÄRLDSREKORD I DISTANSRITT
Den 8 februari 2008 satte angloaraben Fenwick Cadenza, ett 11-årigt sto, världsrekord i distansritt på distansen 100 km i Abu Dhabi – 26,18 km/h. Ryttare var Sue Sidebottom från England. Vinnartiden 26,18 km/h är den snabbaste tiden som finns registrerad i FEI2* på den distansen.

En angloarab får man fram genom att kombinera raserna angloarab, engelskt- och arabiskt fullblod, även shagya-arab kan användas i angloavel. Och har du ett halvblodssto med mycket fullblodsinslag, så kan även det stoet användas för att få fram en angloarab. Avkommor som inte har mer än 6,25 % främmande blod registreras som angloarab, de andra registreras som anglokorsningar och får delta på Svenska Angloarabföreningens utställningar.

Exempel:
Om ett halvblodssto som har 87,5 % engelskt fullblodsinslag betäcks med anglohingsten Kilroy (50 % ox, 50 % xx) blir avkomman till 93,75 % fullblod (x, ox och xx totalt). Avkomman har därmed endast 6,25 % annat blod och kan registreras som angloarab i sektion II.

Även Business (29,01 % ox) kan användas på samma sätt, men avkomman får då lägre procent ox-blod och registreras som Anglo-arab de Complement (= har mindre än 25 % ox-blod).

Oavsett dessa beräkningar kan du alltid säga att din häst är en angloarab. Uppfödare föredrar olika andel av ox-blod beroende på inriktning på sin avel. Mer ox-blod vid uppfödning av distanshästar och hög andel xx-blod för att få fram fälttävlanshästar.

Prestationshingsten Jaguar Mail med över 80 % fullblodsinslag kan användas på arab- och angloston. De avkommorna placeras i AACR-registret, som är ett anglokorsnings-registrer. I nästa generation blir avkommorna ”riktiga” angloaraber som skrivs in i sektion II. (Det totala fullblodsinslaget med shagya-andelen inräknat hos Jaguar Mail är omkring 83,90 procent).

Så har du tänkt använda ditt sto i avel i år – ha då angloarab i åtanke. Tillskott av angloaraber är mycket välkommet!

Ann Gyllenswärd och Anki Lundberg, SAAF
Publicerad på webbsidan Avel & Hästsport 5 mars 2008.