f

Stubinblodet – angloavel med prestation

Anglohingsten Stubin har nog de flesta som känner till något om angloaraber hört talas om. Däremot är det kanske inte lika känt hur många fantastiska hästar som finns bakom denna härstamning. Det började på 1960-talet då familjen Lerring i Mahult i Simlångsdalen köpte in ett fullblodssto vid namn Therese. Deras sto skapade den i särklass framgångsrikaste stofamiljen inom svensk angloarabavel.


Familjen Lerring bestod av mamma och pappa samt två systrar. Stoet Therese xx betäcktes både med halvblodshingst och med arabhingst. Resultaten av den aveln har blivit en framgångssaga som varat ännu till dessa dagar. I dag driver en av systrarna Lerring, nämligen Maud som numera heter Delling, tillsammans med sin man Hans en framgångsrik prestationsavel med denna stam som bas.

Therese xx betäcktes med arabhingsten Bilbao och blev mor till anglostoet Tebe, som i sin tur kom att bli mor till ett flertal framgångsrika avkommor. Tebe blev själv Best in Show på angloutställning. Anglostoet Tebe fick en helbror efter Bilbao ox vid namn Tristan, en valack som fick placeringar i svår hoppning tillsammans med Hans Delling. Tristans karriär varvades med dressyr i medelsvår klass med Maud Delling i sadeln. Tristan hade även en god exteriör och tog liksom sin helsyster Tebe en Best in Show-titel på angloutställning.


Yrhätta lyckades både på banan och i aveln
En halvsyster till anglostoet Tebe var halvblodet Yrhätta (u. Therese xx), hon var efter halvblodshingsten Jovail 369 (e. Boheme xx). Yrhätta har tävlats i svår klass i hoppning med träns utan bett och tyglarna fästa i nosgrimman!

Yrhätta tävlade i nio år med seger i 150- och internationellt placerad i 160-hoppning. Stoet hann dessutom med att få en del goda avkommor och hon tilldelades avelsdiplom med 41 poäng. Yrhättas framgångsrikaste avkommor är stona Mynta, Mycke Mera och Yrvädret.

Mynta (e. Mowgli) tävlade i 140-hoppning och fick avelsdiplom. Mycke Mera (e. Irco Mena) och Yrvädret (e. Sunshine Prince) fick båda prestationsdiplom och tävlade i 145-hoppning. Yrhätta lämnade även sonen Commendant (e. Cortez) som tävlade i 135-hoppning.

Mycke Mera (u. Yrhätta ) har högst BLUP-index i hoppning av alla svenska avelsston, nämligen 159, vilket tom är högre än en sådan storhoppare som Butterfly Flip som har 153. Yrvädret (u. Yrhätta ) ligger på plats 40 med 146 i BLUP-index och Syster Yster som också tillhör släkten ligger på plats 54 med 145 i BLUP-index. Syster Yster har härstamningen e. Aram – u. Yrvädret (e. Sunshine Prince u. Yrhätta).


Tebe x och Stove Friend xx – en lyckad kombination

Anglostoet Tebe fick flera avkommor efter den A-premierade fullblodshingsten Stove Friend. Först föddes stoet Sabrina x som gick Medelsvår B i dressyr, stoet fick avelsdiplom och även hon har blivit Best in Show på angloutställning. Därefter följde avkommorna Saga x och Sultan x som båda gick 130-hoppning. Därefter kom Sheila x som senare användes som avelssto och blev Elit-premierad.

Anglostoet Sheila köptes av Pia Jorunger som blev uppfödare till hoppstoet Lady Milenca född 1998 efter King Marco. Lady Milenca rids av Barbro Wiengren som tagit fram stoet hela vägen. Lady Milencas uppfödare, Pia Jorunger, är inte i livet längre, men hon hann få uppleva när stoet kvalade till Breeders och Falsterbo i hoppning. Lady Milenca har i dag segrar i 130- och placeringar i 140- och debuterade under 2007 i 150-hoppning.

Efter Sheila x födde Tebe x hingstfölet Stubin x, året var 1979. Hingsten Stubin godkändes i angloarabavel och han har otaliga placeringar i hoppning med seger i 140- och placering i 150-hoppning. Hingsten fungerade även i fälttävlan. Stubin vann SM i fälttävlan 1992. Liksom sin mor, Tebe x, och sin helsyster, Sabrina x, har Stubin tagit hem en Best in Show-titel på angloutställning.


Framgångsrika avkommor
Stubin x fick sammanlagt 24 angloavkommor. Trots relativt få avkommor så har han lämnat flera framgångsrika hästar i flera discipliner. Stubin-avkomman Sulbin x har blivit bästa dressyrhäst på regional kvalitetsbedömning och Best in Show på angloutställning. Sulbin har därutöver tävlat upp till S:t George i dressyr. Sulbin är undan arabstoet Suleijma (e. Alhambra) och i härstamningen finns även arabhingsten Kariba.

En annan Stubin-avkomma är stoet Lejeby Bistro x som är undan franskfödda anglostoet Bise Knees. Lejeby Bistro x är helsyster med godkända anglohingsten Business. Lejeby Bistro har tilldelats 51 poäng på angloutställning och tagit hem Best in Show-titeln.

En kapabel Stubin-avkomma blev det av JM Röd Kalle x som hade ett fullblodssto som mor, Ramaskri. JM Röd Kalle har blivit placerad i tvåstjärnig internationell fälttävlan. Han har också tävlat i 130-hoppning.

Ett sto som lyckats väl inom distans är Rislyckans Samantha x (e. Stubin x) och för sina meriter har hon utsetts till Årets Anglo 1998. Utmärkelsen fick hon för sina placeringar på nationell nivå i disciplinen distansridning.

Stubin har även lämnat ett halvblod vid namn Gipsy som tävlat i dressyr upp till S:t George. Den yngsta av Stubins avkommor som för linjen vidare är anglohingsten Business. Hingsten har utsetts till lovande dressyr- och hopphäst vid kvalitetstävlan, blivit 2:a i 4-års championatet i fälttävlan, samt segrat och placerat sig upp till svår klass internationellt i fälttävlan.


Ta vara på Stubin-blodet

Maud Delling och hennes familj har lyckats suveränt bra med att få fram så många fina ättlingar till ett enda stamsto, Therese xx. Förutom avelshingsten Business x är det ett fåtal ston efter Stubin x som kan föra arvet vidare. Det är Lejeby Biggareau x, Lejeby Bistro x, Rislyckans Samantha x och något enstaka sto därutöver. En sammanställning av anglohingstarnas avkommor visar att det finns få ston kvar av detta blod.

Det finns många hingstar som har bra egna prestationer, men det fina med Stubin-blodet är att det finns så många meriterade avkommor, dessutom i flera discipliner och även inom aveln. Möjligheten att få fram framgångsrika hästar ökar väsentligt jämfört med när det endast finns enstaka individer med prestationer i härstamningen. Det är därför viktigt att detta blod förs vidare – i annat fall riskerar Stubin-blodet – det bästa prestationsblodet i svensk angloarabavel att mönstra ut.

Ann Gyllenswärd och Anki Lundberg
Publicerad i Avel & Hästsport, 10 mars 2008






Högst upp på sidan


BUSINESS x. Sista tävlingen under 2007 i England startade avelshingsten Business x (e. Stubin x) i svår fälttävlan och placerade sig på en nionde plats av 72 startade ekipage.

Business har bland annat följande meriter: Internationellt placerad i CIC* på Fontainebleau, debuterat CIC*** i Rom, 4:e placering i CIC** på Tiarp, SM CIC*** (6:a) i Linköping, 2:a placering på Internationell CIC** i Segersjö, World Cup-deltävling CIC*** (12:a) på Ribersborg. Redan som 4-åring blev Business 2:a i unghästchampionatet i fälttävlan.

......................................................................
......................................................................

Se översiktsbild på Stubin-blodet. Business stamtavla utgör exemplet. (Öppnas i eget fönster).

......................................................................
......................................................................



BUSINESS-STO. Kon-Tiki x (64,505 % ox), skimmel sto född 2004 (e. Business x – u. Geili ox e. Dworak). Angloriks 2008: 9,8,8,8,8,8 = 49 poäng, klass I, Best in Show, AB-premierad, gångartsdiplom, unghästchampion, meetingchampion samt vinnare av Tristans vandringspris.

Uppfödare: Emma Wanér, Växjö. Foto Anki Lundberg, Växjö, juni 2008.


......................................................................



STUBIN-SON. Anitratus x (30,99 % ox), valack född 1994, skimmel, mkh: 163 cm.
(e. Stubin x – u. Ariane x e. Phaeton x)
Uppfödare: Helene Hjälmdahl i Karlskrona.
Ägare: Carolina Kjellström i Vallentuna

Carolina Kjellström tränar regelbundet för olika tränare bland annat Annika Jansson som är B-tränare i hoppning och dressyr för Leena Lundin. Ekipaget har också varit med på fälttävlandsläger juni 2007 för Lena Bredberg och Benny Persson. Foto: Monica Kjellström, 2007.

......................................................................


BUSINESS-DOTTER. Anglostoet Toulouce född i april 2007 efter Business x kan föra vidare Stubin-blodet. Toulouce har visats på fölmönstring i Jälla den 25 augusti 2007, hon tilldelades poängen: 988877= 47.

Siktet för framtiden är inställt på fälttävlan. Uppfödare och ägare till Toulouce är Therese Björklund i Gesala utanför Västerås.


......................................................................

RISLYCKANS SAMANTHA x. AB-premierade Rislyckans Samantha x, född 1991, är ett av de få ston efter Stubin x som finns kvar i livet och för hans gener vidare. Rislyckans Samantha har över 1.000 godkända tävlings-kilometer i distansritt och har tävlad till och med 120 kilometer.

Stoet är verksam i avel på Björkängs Gård i Töreboda, Västergötland. På stuteriet finns två avkommor efter henne, båda klass I: stoet Björkängs Viktoria x född 2006 (e. Luxor ox) och hingstavkomman Björkängs Picasso x född 2007 (e. Eighty Eight Keys xx).


......................................................................

STUBIN x. Avelshingsten Stubin x står för det bästa prestationsblodet i svensk angloarabavel. Hingsten har lämnat 24 registrerade angloaraber och många av dem har varit framgångsrika i flera olika grenar.

Stubin x själv har tävlat svår klass fälttävlan, CCI*. Hingsten vann SM i fälttävlan 1992. Han har även tävlat 1,50-meter i banhoppning och LA i dressyr, samt lämnat godkända hingsten Business x.

......................................................................