En anglo blir till – funderar du på att betäcka?

Äger du ett angloarabiskt-, engelskt- eller ett arabiskt fullblodssto eller ett halvblodssto med fullblodsinslag?

Svenska Angloföreningen vill gärna informera dig om angloarabrasen. Har du funderat på att betäcka ditt sto så ber vi dig att fundera över om inte Angloarabavel kan vara något för dig.

ANGLOARABRASEN HAR UNDER LÅNG TID HAFT MÅNGA FRAMGÅNGSRIKA EKIPAGE UTE PÅ TÄVLINGSBANORNA. Under flera år har den engelskfödde TAMARILLO gjort fantastiska prestationer. År 2004 vann han i Badminton, världens mest prestigefyllda tävling i fälttävlan. År 2002 var han tvåa och även tidigare har han placerat sig som femma. Unghäst VM i fälttävlan vanns under 2005 av angloaraben TATCHOU.

Under våren 2004 blev plötsligt anglorasen känd för ”alla” hoppentusiaster genom den franska världscupvinnarenDILEME DE CEPHE som gjorde en storartad prestation.

Många av ”våra” angloaraber är således hästar med utsökta kvalitéer. Trots att aveln är så liten i Sverige har vi ett flertal hästar som utmärkt sig på tävlingsbanorna, några exempel är TRISTAN som tävlade framgångsrikt i både hoppning och dressyr, hingsten STUBIN med otaliga placeringar i hoppning och dessutom SM-vinnare i fälttävlan. De senaste åren har vi haft flera anglos med på fälttävlansbanorna. ALEXEJ, BUSINESS och BLACK PROFIT har varit ute och gjort god reklam för rasen. Inom dressyr har SULBIN med Maud Delling visat framfötterna. Dessa framgångar ska vi passa på och dra nytta av.

Angloarabrasen är en mycket liten ras i Sverige, de har de senaste åren fötts mindre än 10 hästar. De som håller på inom rasen vittnar om att efterfrågan på Anglos har ökat och det är idag näst intill omöjligt att hitta några ridna anglos för tävlingsändamål som är till salu. Trots att vår avel är så liten har vi ändå fått fram många goda hästar. Det borde borga för att det är något extra med anglon.

Varför skriver vi nu detta? Alltfler ryttare har fått upp ögonen och börjat bli medvetna om att anglorasen är en häst att räkna med. Det har det senaste åren dykt upp flera importerade hästar med angloarabiskt blod till Sverige, men vi skulle ju kunna förse Sverige med eget uppfödda Angloaraber av god kvalitée. Det är främst den större typen av anglos med stort fullblodsinslag som efterfrågas av fälttävlansryttarna. Här finns det möjligheter att ta marknadsandelar. Vi ska också ta vara på de goda kvalitéer som våra godkända arabhingstar för med sig särskilt för de som är intresserade av distans.

• En angloarab får man fram genom att kombinera raserna angloarab, engelskt och arabiskt fullblod.
• Har du ett halvblodssto med stort fullblodsinslag så kan avkommor som inte har mer än 6.25% främmande blod registreras som anglos, de andra registreras som anglohalvblodskorsningar.

Har du tänkt att använda ditt sto i avel ber vi dig att fundera på om inte angloarabuppfödning är något för dig. Tillskottet av flera anglos, anglouppfödare och medlemmar i Svenska Angloarabföreningen är välkommet.

Har du frågor om anglouppfödning och vilka hingstar som är godkända så är du välkommen att höra av dig till följande personer inom Svenska Angloarabföreningens avelskommittée:

Maud Delling och Ann Gyllenswärd
0430-62313           0470-60260
0709-701907         070-6993309

Du är även välkommen att höra av dig till Lena Gävert, som dessutom är registrator.
0585-432 72, 076-8440155

Samtliga bilder © C.I.A.A.