Selle francais, Jaguar Mail och angloavel

Den 175 cm höga Selle Francais-hingsten Jaguar Mail som inlånats av Flyinge kan användas för att producera anglon.

Jaguar Mail (e. Hand in Glove xx – ue. Laudanum xx) har hög andel engelskt fullblod i sig och han har även shagya-arab längre bak i stamtavlan. Det totala fullblodsinslaget med shagya-andelen inräknat är drygt 80 procent.

En avkomma efter Jaguar Mail med ett anglo- eller ett arabsto blir registrerad i AACR som är ett korsnings/för-register för anglo. Avkommor efter Jaguar Mail lämnar i sin tur föl som kan registreras i angloarabens sektion II-registret.

I sektion II förekommer anglon där det i härstamningen finns inslag av annan ras än engelskt fullblod, angloarab eller arab. Det får dock inte vara mer än 1/16-del och det får inte vara arbetshäst, kallblodsras, ponnyras eller okänd.

Ann Gyllenswärd som ingår i Svenska Angloarabföreningens avelskommitté har i år använt Jaguar Mail på sitt anglosto Kon-Tiki efter Business x.
– Jaguar Mail på anglo- och arabston är ett utmärkt sätt att få in prestationsblod i angloaveln, säger Gyllenswärd.

Avkommor till Jaguar Mail kan med fördel registreras i ASVH och tilläggsregistreras i SAAF. När det gäller andra angloarabiska hästar med stamboksberättigad härstamning för sektion I och II, så kan dessa med fördel tilläggsregistreras hos ASVH efter att de blivit registrerade hos SAAF. Dessa anglos deltar då på ASVH:s aktiviteter med motsvarande gröna papper.

Jaguar Mail har stått i Sverige sedan februari 2007. I år har han haft omkring 170 ston.

En annan högförädlad Selle Francais-hingst är Grim St. Clair (Laudanum xx – Marilou x). Hästen tävlas av Thomas Velin, ekipaget vann 2007-års Falsterbo Derby. Hingsten har mycket högt inslag av angloarab, omkring 75 procent.

Grim St. Clair är efter Laudanum xx som även är morfar till Jaguar Mail. Grim St. Clairs morfar, Marilou x, är en mycket välkänd anglohingst i franska härstamningar.

Marilous far är Nithard x som är pappa till Pancho II x. Hingsten Pancho II var huvudbeskällare på stuteriet Pompadour i Frankrike i närmare 2 decennier. Pancho II är far till Matcho x som förekommer i både svenska och tyska härstamningar. Anglohingsten Matcho är morfar till bland annat hingstarna Baroncelli, De Noir och Marwin och dressyrstoet Faradera.

Nithard är morfar till den legendariska dressyrproducenten Inschallah x. Angloaraben Inschallah ses ofta som morfar i härstamningar, han är morfar till: Heslegård's Rubin, Don Charly, K2, Royal Dance, Royal Diamond och Royal Olymp. Inschallah har lämnat 34 godkända hingstar.

Anki Lundberg
Artikeln är publicerad på webbsidan Avel & Hästsport, 30 oktober 2007.

• Jaguar Mails far, Hand in Glove xx, har tävlat i galopp, St George i dressyr och hoppning på svår internationell nivå.

• Jaguar Mails morfar, Laudanum xx, har tävlat internationell hoppning. Han anses som en av de mest betydelsefulla avelshingstarna i modern tid i Frankrike.


JAGUAR MAIL KAN ANVÄNDAS I ANGLOAVEL
Jaguar Mail (e. Hand in Glove xx – ue. Laudanum xx)

Selle Francais-hingsten Jaguar Mail som inlånats av Flyinge kan användas för att producera anglon.

Jaguar Mail har hög andel engelskt fullblod i sig och har även shagya arab längre bak i stamtavlan. Det totala fullblodsinslaget med shagya-andelen inräknat är drygt 83,90 procent.

Det innebär att om man använder Jaguar Mail i angloavel med ett anglo eller ett arabsto så får man en avkomma som har 91,95 procent fullblodsinslag.

Väljer man att använda ett fullblodsto så blir arabinslaget mycket lågt. Arabblodet finns genom inslaget av shagya arab i Gotthard-linjen. För att få fram en anglo är det främst anglo eller arabsto som är aktuellt att använda för att få fram angloavkommor.

En avkomman efter Jaguar Mail med ett anglo eller arabsto blir registrerad i AACR (förregistret för anglo), men avkomman ger i sin tur sektion II-hästar i angloavel.

Stoföl: Blir avkomman till Jaguar Mail och ett anglo eller arabsto ett stoföl, kan dess avkomma i sin tur registreras i sektion II-registret.

Hingstföl: Om det blir en hingstavkomma kan den bli godkänd för angloavel, då den genom sin härstamning kan producera angloarabiska hästar som är inregisteringsbara i sektion II.

Jaguar Mail på anglo och arabston är ett utmärkt sätt att få in prestationsblod i angloaveln. Jaguar Mail-avkomman Qougar du Doral är registrerad som angloarab. Qougar du Doral är född 2004, han är undan anglostoet Vanille Fraise (e. African Joy xx – u. Melodie x  e. Le Hardy xx).

ASVH och SAAF: Jaguar Mails avkommorna kan med fördel registreras i ASVH och tilläggsregistreras i SAAF. Detta gäller för alla angloarabiska hästar som har stamboksberättigade härstamning.