Shagya välkomnas i angloavel

I flera länder används shagya i angloavel. Shagya-araber som har hög andel rent arabblod kan betäckas med angloaraber eller engelska fullblod och registreras som angloaraber i Sverige.

– Det har öppnat för en större avelsbas, säger Ann Gyllenswärd i avelskommittén för Svenska Angloarabföreningen (SAAF).

Shagya-araben är blodsmässigt ofta näst intill en arabhäst, även om det långt tillbaka i tiden finns främmande blod. Denna regel om att godta shagyablod i angloavel har införts av CIAA som är en internationell sammanslutning för angloarabförbund. Sverige är medlem i CIAA. För Sveriges del tillkom möjligheten att använda shagyaaraber i rasen under 2005.
De länder som är medlemmar och har accepterat indelningen av angloaraber och den så kallade Venedig konventionen använder sig av regeln, till exempel Frankrike och Tyskland. England står dock utanför.

Man kan alltså betäcka en shagya som har hög andel arabblod med en godkänd anglo- eller fullblodshingst och registrera avkomman som angloarab i angloregistrets sektion II.

Lizzie Bäcklund (tidigare Håkansson) i Halland var den första som testade kombinationen shagyasto och engelsk fullblodshingst.

Max 6,25 procent eller 1/16 av annat blod än arabiskt-, angloarabiskt- och engelskt fullblod är kravet för att en häst ska antas i sektion II. Men det främmande blodet får inte komma från arbetshäst, kallblodsras, ponnyras eller häst med okänd härstamning.

Ann Gyllenswärd som är invald i Svenska Angloarabföreningens avelskommitté ser fördelar med att godkänna shagya i anglorasen.

– Vi får möjlighet att utöka avelsbasen för angloaraber i Sverige. Shagyan har bra ridhästmodell, goda rörelser och bruksegenskaper och blir därför ett bra komplement i angloaveln.

Anki Lundberg
Artikeln är publicerad på webbsidan Avel & Hästsport, 26 oktober 2007.

* De som vill använda shagya för att få fram en anglo kan kontakta registratorn Lena Gävert för att försäkra sig om att andelen arabblod är tillräckligt hög.

Fakta:
Sektion I: Utgörs av angloaraber vars härstamning innehåller rena engelska-, arabiska- och angloarabiska fullblod.
Sektion II: Utgörs av angloaraber där det i härstamningen kan förekomma inslag av annan ras än rent fullblod (engelska-, arabiska- och angloarabiska) till max 1/16, vilket innebär max 6,25 procent. Inslag från arbetshäst, kallblodsras, ponnyras eller häst med okänd härstamning godkänns ej.


Anglohingsten Business kan användas till shagyaston.


......................................................................
SHAGYAARAB GODKÄNNS I ANGLOAVEL
Arabhingsten Elcatero har lämnat angloavkomman Elexir. Hon är unan angloarabstoet Polli efter Plonsk x – Ermitaz x – Dahoman IX som är en renrasig shagya-hingst.
......................................................................