Elcatero ox  913 – enda godkända arabhingsten i svensk halvblodsavel

20-årige Elcatero ox 913 är en av Sveriges populäraste hingstar inom arabhästaveln. Men han är också den ende bland de så kallade nygodkända fullblodsarabhingstarna, som får användas i halvblodsavel. Att han sedan har galoppmeriter är bara plus i kanten för denna härliga och smått unika arabhingst.

Galoppmeriterade Elcatero ox 913, född 1985, är den enda för halvblodsavel premierade hingsten av dem som brukar kallas för de nygodkända hingstarna i arabaveln, de hingstar som godkänts efter 1985 då reglerna för avelsgodkännande inom arabrasen ändrades. 1985 var sista året med obligatorisk premiering av arabhästar i Sverige. Svenska staten överlämnade till rasföreningarna att själva sköta hästavelskontrollen.

Premieringförfarandet ersattes av ett avelsvärderingssystem. Om det nya avelsvärderingssystemet för araberna var bättre eller sämre än det tidigare premieringsförfarandet råder de delade meningar om inom arabhästvärlden.


En arabhingst som lyckats ta sig igenom nålsögat efter 1985 är AB-premierade Elcatero. Hingsten är AB-premierad som tioåring 1995 på Flyinge med 41 poäng varav nio poäng på trav (50-skalan). Han är även visad som treåring då han B-premierades med samma totalpoäng.

Elcatero har liksom sin far Eldorado 831 gjort karriär på galoppbanan. Eldorado blev på sin tid två gånger utnämnd till årets arabgaloppör. På 40 starter har Elcatero elva segrar och 26 placeringar, vilket innebär 37 placeringar av 40 möjliga!

1990 blev Eldorado-sonen årets löfte i arabgalopp och 1991, 1992 och 1993 utnämndes Elcatero till årets arabgaloppör. 1994 blev han dansk cup-vinnare. 1995 tilldelades han utmärkelsen Elit Arab för sina tidigare prestationer. Hingsten har tävlat i Sverige, Norge, Danmark och Frankrike. Överlägsnaste segern för Elcatero var på Skandinaviska Mästerskapet i Oslo 1991 då Elcatero vann med 20 hästlängder. Jockey den gången var Mark Hamblett. Den jockey som ridit Elcatero flest gånger är Janos Tandari.


Den ädla springaren har även figurerat i andra sammanhang än galopp. 1991 under pågående galoppkarriär deltog Elcatero i långdistanstävlingen Tjustritten på 52 kilometer. Han reds av ägaren Katarina Törngårds systerdotter, Sofia Bäckström. Ekipaget kom i mål som fyra av nitton ekipage.

Som treåring 1988 kunde man se Elcatero på Kalmartravet i full ornat framför en smålandstrilla. Det var premiering av treårsston den dagen. Elcatero ingick i ett showinslag. Kanske var det många som blev förvånade över att se en arabhäst framför en vagn, men Elcatero hade varit med förr. Bara några månader gammal befann sig Elcatero fastspänd vid sin moder Catinka (e. Grojor) som kördes i tvåspann med stoet Haifa (e. Dschaffar).

Även Haifa hade sitt föl, Haelaifa brevid sig. De fyra hästarna gjorde en storslagen entré på Svenska Arabhästföreningens riksutställning 1985 i Halmstad. Fyra hästar i bredd galopperade in på platsen under publikens jubel. Elcatero blev inkörd på "riktigt" som tvååring av uppfödaren Stig Troedsson utanför Västervik.


1996 höll Elcatero hov under Eurohorse-showen på Scandinavium i Göteborg, denna gången iförd ridutrustning i österländskt utförande. Det var ägaren Katarina Törngård själv som hade suttit på en lantgård i Lerdala och sytt sammetsvojlocken med guldtofsar. Ridskolechefen i Gamleby, Robert Fritz red Elcatero i en beduindräkt som Katarina hade sytt. Ekipaget red till toner av österländskinspirerad musik.

Showen var en så kallad "rasparad" där Elcatero representerade sin ras. Arrangemanget utspelades sig under pingsthelgen 1996. Av de 16 deltagande rasrepresentanterna tilldelades Elcatero en andraplacering.

Arabhästar är vi vana att se i utställningssammanhang och även sådana tillställningar har Elcatero besökt. Som tioåring på utställning på Grevagården utanför Skövde 1995 tilldelades Elcatero 84 poäng, det vill säga en poäng ifrån guldpoäng, så galoppbaronen Elcatero kan även ståta med höga utställningspoäng!

Flygfält att tacka för galoppkarriären
På Mommehåls flygfält i Västervik lades grunden för Elcateros galoppkarriär. Flygfältet erbjöd bra förhållanden för snabbjobb. Elcateros framgångar på galoppbanan stärkte ägarens intresse för sporten och 1999 tog Katarina Törngård amatörtränarlicens. Katarina har sedan tränat Elcatero-avkommorna, Shaninja och Shadorah.

– I ärlighetens namn ska jag säga att det inte hade blivit någonting av galoppkarriär för Elcatero eller amatörtränarlicens för mig om det inte vore för Åsa Borger. Hon har hjälpt mig att komma igång med det mesta. Proffstränaren Åsa Borger ägde och tränade araberna El Kanon och El Tornado, två halvsyskon till Elcatero genom fadern Eldorado.


Några av Elcateros avkommor som har blivit galoppstjärnor är:


Sokrates, hingst född 1997, som blev segerrikaste arabgaloppör 2002.

Shaninja, sto född 1997, blev 2002 Skandinaviens bästa arabsto i galopp.

Shadorah, sto född 1998, blev 2003 Skandinaviens bästa arabsto i galopp
och fick delad förstaplats totalt med hingsten El Waldo (e. Eldorado).


Elcopero, valack född 1999, han var Skandinaviens bästa treåring i galopp.
Elcopero vann med sex hästlängder på sitt debutlöp juli 2002 på Jägersro i
Malmö med Rodrigo Blanco i sadeln. I augusti samma år vann han kriteriet
på Blommeröd, då med Peter Jarvén i sadeln. Vid en tävling i Norge fick
den norska distansmästaren Ellen Suhr upp ögonen för Elcopero och köpte
honom.



Genom intresset för arabhästar har Katarina lärt känna nya vänner. Katarina minns särskilt en gemytlig tillställning för arabhästägare som hon bjöds in till. Stig Troedsson, Elcateros uppfödare, ordnade en festmåltid i november 1987 i sitt nyrenoverade stall. Där hade arabgaloppfolk samlats för att ha trevligt och äta. Bordet bestod av bordsskivor som hade halmbalar som stolsben. Middagsbordet stod uppdukat mitt i stallgången och hästarnas huvuden var inte längre bort än att sittande gäster kunde dela med sig av årets primörer till de fyrbenta festdeltagarna.

Araben som förädlare i halvblodsaveln
Katarina berättar om en Emmerton-avkomma som har Elcatero som morfar och säger att det är precis så hon vill att Elcatero ska användas i avel.

– Jag ser gärna att han ska bli en "morfarshäst" i halvblodsaveln.
Elcatero kan användas i halvblodsavel för att lätta upp ston av tyngre
modell, säger Katarina.


Hittills har Elcatero betäckt 20 halvblodsston. Betäckning med Elcatero ox 913 på halvblodsston med fullvärdig härstamning ger en avkomma som kan registreras som renrasigt svenskt halvblod med "gröna registreringsbevis" hos Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH).

Elcatero har licens för alla hästraser och äger man till exempel ett fullblodssto så kan man välja Elcatero till sitt sto. Avkomman kan då registreras som ett angloarabiskt fullblod hos Svenska Angloarabföreningen (SAAF). Rasen är liten i Sverige men i Frankrike är den vanlig i kapplöpningssammanhang. Betäckning med ponnysto som har fullgod härstamning resulterar i en avkomma som kan registreras som svensk ridponny hos Avelsföreningen Svensk Ridponny (ASRP).


Kanske något malplacerad
Katarinas blivande galoppstjärnor bor på gården utanför Gamleby i Västerviks kommun. Området omfattar drygt 35 hektar mark. Katarina som till vardags jobbar som skolsköterska har fullt upp med att hålla gårdens hästar i kondition. Hennes hästar har startat på Täby i Stockholm, på Jägersro i Malmö, i Göteborg och även i Oslo. Katarina bor väl inte idealiskt till geografiskt för att ägna sig åt denna "last" men hittills det har fungerat.

Det blir långa resor men ibland ger det utdelning, som när Shadorah (e. Elcatero) och Elcopero (e. Elcatero) kom tvåa och trea i ett löp på Övrevoll i Oslo november 2003 bland tretton hästar i startfältet.

Katarinas Elcatero-avkommor har tävlats av Skandinaviens främsta jockeys, Fredrik Johansson, Kim Andersen, Michael Richardson, Rebecca Colldin, Per-Anders Gråberg och Peter Jarvén. Katarina berättar även att Franska Galoppförbundet har förmedlat en kontakt mellan henne och en amatörjockey, Romain Chauvez, som tränat hennes hästar.

På väg in på galoppbanan är Elcatero-avkommorna Shatero, hingst född 2000 och Shah Khan, hingst född 2001. Shah Khan är nu på träning hos John Huber på Angarn nära Täby Galopp.

– John Huber tränade Elcatero i fem års tid. Så lite skämtsamt kan man
säga att cirkeln är sluten, säger Katarina.


Fler galoppstjärnor är på väg, sommaren 2004 betäcktes sexton ston med Elcatero. Fjorton av dessa har visat sig vara dräktiga, så fertil är han hingsten som i nyårsskiftet blev 20 år. Hur som helst är det ingen som benämner en högklassig beskällare som gammal, däremot kan man konstatera att han levt länge.

Av Anki Lundberg
Artiklen är publicerad i tidningen Hästen, nummer 3/2005.

Högst upp på sidan




Janos Tandari och Elcatero ox vinner Blommeröd/SGC Arab Cup den 4 juli 1993 i Höör. Med i vinnarcirkeln är Sofia Bäckström och Elcateros ägare Katarina Törngård. Foto: Maria Lerman.

Första tävlingsdagen på Blommeröd avreds den 4 juli 1993 och innefattade två arablöpningar. Dessa vanns utav Iman med Nina Koustrup i sadeln och Elcatero med Janos Tandari.

År 2004 hade Elcatero näst flest betäckningar av arabhingstarna i Sverige, endast Premier hade fler. Elcatero betäckte 16 ston det året, varav 13 var arabiska fullblod, två halvblod och en ponny.


Born To Be Bright x, 62,5 % ox, (e. Elcatero – ue. Wildvogel xx).


Thunderbali x, 50 % ox, född 2001, (e. Elcatero ox 913 – u. Chinderella xx  e. Music Streak xx) visar här upp en felfri 1,20-meters runda. Uppfödare: Elisabeth Bellerud, Norrköping.



Elcopero ox (e. Elcatero) brun valack född 1999.

Elcopero vann år 2002 vann han Svenskt Arabkriterium den 24 augusti 2002. Resultat, ATG: 12 (2-0-2) 43.890 SEK. Uppfödare: Katarina Törngård, Tjust Araber, Småland.


Ophera, halvblodssto brun, (e. Elcatero ox – u. Warita e. Mintage xx). Bilden är tagen vid fölmönstring i Gamleby augusti 2000, resultat: klass I. Premieringsförättare: Hans Barkevall. Uppfödare: Jan Rosenholtz, Gamleby.


Elcatero ox 913, (e. Eldorado), mankhöjd 155 cm, AB-premierad med 8,8,8,8,9 =41 poäng. Ger stamboksberättigade avkommor av raserna angloarab, halvblod, shagya-arab, knabstrup, ridponny och arabiska fullblod. Foto: Martin Larsson.