Bellman x en trogen vän

ANGLOARABEN BELLMAN ÄR FÖDD 1977, FÖRSTA JANUARI 2009 FYLLDE HAN 32 ÅR
Det hela började när min mamma Annika träffade min pappa Thomas Lundgren då de gick samma kurs på en lantbruksskola. Annika hade ett sto vid namn Lisshan som hon ville betäcka med en fin hingst. På Thomas mammas stuteri fanns ett fint engelskt fullblod, Rebell Fortuna (e. Carnoustie) som skulle passa bra. Lisshan var en angloarab och hon var fux med vit bläs. Rebell Fortuna var ett engelskt fullblod som var galoppör innan han gick till avel. Han var en vackert mörkbrun hingst. Han sprang in ganska mycket pengar innan Thomas mamma köpte honom.

BELLMAN GENOM ÅREN
Så gick tiden och den 12 juli 1977 föddes den lilla hingsten Bellman. En söt liten brun häst med en liten virvel i pannan. Lisshan var då tjugo år. Eftersom Annika utbildade sig på Ultuna fick Bellman och hans mor bo hos Annikas farfar i hans travstall. Han fick lära sig att gå i grimma, lyfta på hovarna etc., redan några månader gammal. Vid ca 1 års ålder blev han inkörd. Annika red in honom som 3-åring då han också kastrerades.

Efter sin lantbruksutbildning flyttade Thomas, Annika och Bellman till Almunge 2 mil öster om Uppsala. De bodde på en gård där de hade mjölkkor. 1984 föddes deras första barn och 1986 flyttade de tillbaka till Bellmans barndomstrakter, 5 mil norr om Uppsala till en gård som heter Storängen.

1986 var Bellman nio år och Annika red och körde honom ända tills jag föddes 1989. Nu hade de utökat sin mjölkbestättning och det fanns inte lika mycket tid för Bellman längre. Självklart tog hon väl hand om honom och red någon gång ibland men det blev inte lika ofta. Han hade sällskap av kvigor och får, och ibland någon inackorderad häst.

Bellman har haft många olika kompisar under åren som gått. Innan jag började rida honom så hade jag en foderhäst, en liten shetlandsponny. Min fyra år yngre syster har samma hästintresse som jag och för fem år sedan köpte vi Raggie, en Islandsarab som vi delar på nu. Många hästar har kommit och gått på vår gård så Bellman är lite ängslig när han är själv. Så det hoppas jag han ska slippa så länge han lever, förhoppningsvis några år till.

LIVET I DAG
Bellman är världens mysigaste häst. Han älskar barn och många av våra kompisars barn har ridit för första gången på honom. Han är en riktig läromästare. Han är väldigt sansad och hetsar inte upp sig på små saker. Han är fenomenal att rida ut på för han är så lugn och fin. Ofta när de andra hästarna är rädda för saker så får han gå framför och lugna dem så de vågar gå. Men han är inte alltid guds bästa barn. Han kan spralla till ibland fast han är gammal. Han hoppar till lite och vänder gärna om de är läskigt. Han är lite envis ibland men jag brukar få honom att göra som jag vill. Man får driva ordentligt och prata med honom lugnt och stilla.

Bellman älskar att galoppera också. Han galopperade mera förut när han var ung. Jag har tagit det lite lugnare de sista åren för jag vill vara rädd om hans gamla ben. Men ibland när han har lust tar vi oss en liten galopp på någon åker. Han gillar inte att ligga efter andra hästar så där kommer fullblodet fram i honom. Han har alltid varit lite ryckig och då menar jag att han gärna sliter tyglarna ur händerna på den som rider. Jag har vant mig nu och håller ett bra tag men förut var det jobbigt. Han brukar mest göra det när han inte får springa så fort han behagar. Han har en otrolig galopp. Den är härlig och man flyger fram.

En sak som han inte gillar är att hoppa. Naturhinder går bra men inte vanliga. Han tycker det är lite läskigt och man får jobba lite för att få över honom men när han väl hoppar så hoppar han väldigt fint. Det blir inte så mycket av längre heller. En sak till han tycker är kul är när man tolkar. Han tycker det är kul att dra pulka och skidor. Vi kör honom inte längre men det gjorde mamma förut när han var yngre.

Bellman har ätit spannmål (kofoder) och hö i hela sitt liv. Nu på sin ålders höst när han har lite sämre tänder och päls får han tillskott av mineraler, vitaminer samt lite mer lätt tuggat foder som luzernmix och ett pelleterat pensionärsfoder.

FÅR BRA MED VINTERPÄLS
Bellman står på halmströbädd och de tycker han är väldigt skönt att ligga i. Han passar bäst i blått. Han har ett blått regn täcke och ett beige vintertäcke. Vi har varit väldigt noga med att inte ha täcke för ofta på våra hästar. Bellman får alltid väldigt bra vinter päls. Han har mest täcke när det regnar och är väldigt kallt och blåsigt fast egentligen älskar han att vara utan så han kan rulla sig.

Jag rider Bellman så ofta jag kan och det brukar bli 3 gånger i veckan. När jag inte rider går han i en stor beteshage tillsammans med Raggie. Han har nog en väldigt fin ålderdom. Bellman har nu blivit 31 år och jag börjar bli lite orolig att han inte ska orka med ridningen men Bellman älskar att vara med över allt och han gillar att bli riden. Då finns det ingen anledning att sluta. Det är ju även bra för honom att ridas så han inte blir så stel och om man rider lugnt så är det nyttigt.

Jag tycker Bellman är världens bästa häst och jag älskar honom.

Bästa hälsningar Julia Lundgren med familj.
Högst upp på sidan

Hingstfölet Bellman endast några timmar gammal.
Bellman x, valack brun född 1977 (e. Rebel Fortuna – u. Lisshan x).

Rebel Fortuna xx (e. Carnoustie – ue. Signal Box) har 53 hästar listade i BLUP-basen. Brun hingst född 1962, mankhöjd 161 cm och B-premierad.

Bellmans barndomstrakter; Storängen i Månkarbo.
Månkarbo är en tätort, Tierps kommun, Uppsala län.


Bellman som 2-åring, fortfarande hingst.


Bellman och Julia Lundgren 2006.


Julia Lundgren till höger och hennes syster till vänster på Raggie, Bellman på midsommarafton 2007.


En galopptur i hagen 1981, 4 år gammal.


På bete i maj 2008.