Ny beskällare på Tjust Araber
Hundrade fölet efter Elcatero har fötts i år

Plagiat ox som betäckt några ston i både Norge och i Polen är numera verksam i Sverige. Ägare till hingsten är Katarina Törngård i Gamleby i Småland som föder upp galopphästar.

Katarina Törngård driver sedan drygt 20 år tillbaka stuteriet Tjust Araber. På gården finns avelshingsten Elcatero som hunnit fylla 23 år. En hingst som tre år i rad korats av Svenska Arabhästföreningen till Årets Arab i galopp och har belönats med titeln Elit Arab grundat på egna prestationer i galopp. I år har Elcatero lämnat över hundra föl sedan han började användas i avel. För att vara exakt så har hittills 102 föl fötts efter honom.

Eftersom Elcatero börjar vara till åren tyckte Katarina Törngård att det var dags att titta efter ytterligare en hingst till stuteriet. Hon ville ha en häst med galoppblod som även var gångbar på utställningar i internationella sammanhang. I Norge fanns hingsten hon sökte.

– Det som är roligt med Plagiat är att han har meriter från både galopp och utställning. En god exteriör är viktigt. Har hästen liggande bogar, ordentligt sadelläge och är korrekt i benen har den också bättre förutsättningar för att röra sig bra och bli hållbar.

Plagiat som är född i Polen har löpt på galoppbanan i Warszawa och där fått 11 placeringar på 22 starter. På internationell B-show i Norge 2006 har han blivit hingstchampion med 89,33. Samma år resulterade en uppvisning på Elran Cup i Belgien i en femte placering med 88,88 poäng. I Sverige är Plagiat visad på utställning på Blommeröd där han blev klassvinnare med sina 91 poäng.

Plagiat besiktades på ATG:s hästklinik i Mantorp. Det blev inga plumpar i protokollet och röntgenbiten var redan avklarad i Norge, röntgenbilder och intyg därifrån visade upp för veterinärerna. Hemma på gården utfördes så kallad CEM-test som krävs på alla importerade hingstar. Provet var negativt. Sedan var det bara att invänta klartecken från SAHF.

Beträffande hingstens härstamning lovar den gått för framtiden. Plagiats far, Batyskaf, är derbyvinnare i galopp och han har även blivit polsk rikschampion. Plagiats mor heter Perforacja och hon är även mor till avelshingsten Pesal*** i Polen. Pesal*** var den tredje bästa galoppförärvaren i galoppstatistiken för 3-åringar år 2007 i Polen uppger tyska magasinstidningen Araber Journal. Pesals mest kända avkomma i Sverige är Girlan-Bey som i december 2005 blev världschampion reserv på utställning i Paris.

På stuteriet i Gamleby finns även avelsstona Shaninja och Shadorah efter Elcatero. Båda stona har tilldelats titeln Årets bästa sto i svensk arabgalopp av Svenska Arabgaloppklubben, SAGK, det var år 2002 respektive 2003.

– Plagiat kommer att användas på våra avelsston efter Elcatero. Syftet med aveln är att få fram hästar som både är snabba och har god rastyp, säger Katarina Törngård.

ANKI LUNDBERG

PLAGIAT-AVKOMMOR
• Sto ox SE, brun sto född 2008 (u. Shanazad SE e. Elcatero SE)
• Hingst ox NO, skimmel född 2007 (u. Blue Girl NO e. Wielki Nordyc NO  e. Probat SE)
• Branka PL, skimmel sto född 2005 (u. Bella-Donna PL e. Ararat PL)
• Gujana PL, skimmel sto född 2005 (u. Gwinea PL e. Sarmata PL)
• Merano PL, brun hingst född 2005 (u. Merisa PL e. Bardysz PL)
• Perla Pustyni PL, skimmel sto född 2005 (u. Poruta PL e. Monogramm US)
• Panaceum PL, skimmel hingst född 2005 (u. Pamira PL e. Pamir (PL)
VIDEO, Vioda-racing, Polen: Panaceum = häst nr 2, skimmel.

Foto på Plagiat i Norge 2006. Foto: T. Snellingen.

Högst upp på sidan


Både galopp- och distansproducent. Elcatero ox (e. Eldorado – Catinka e. Grojor) har lämnat distanshästarna Elcopero, Shah Khan, Shamrac och El Sobra. Norska landslagsryttaren Ellen Suhr och Elcopero har startat Unghäst-VM i distans i Frankrike 2007. I år är både Shah Khan och Shamrac kvalade till Unghäst-VM. År 2003 blev Ellen Suhr Norsk Distansmästare med Elcatero-avkomman King of Arabian. Foto: Katarina Törngård.


Intressant härstamning. Plagiat ox (e. Batyskaf u. – Perforacja e. Ernal) är född på stuteriet Bialka i Polen. Hingstens härstamning vittnar om prestationer på både galoppbanan och i utställningsringen. Plagiat mäter 153 centimeter i mankhöjd. Foto: Katarina Törngård.