Angloaraben skapades i Frankrike

C.I.A.A , den internationella Anglo-Arab föreningen
Venedigkonventionen som undertecknades 1993 av Frankrike, Storbritannien, Italien, Holland och Portugal utgör grunden för den internationella sammanslutningen CIAA och ett världsomspännande angloarabsamarbete. Målet är att samordna samtliga Angloarabstamböcker genom att definiera gemensamma regler och att internationellt marknadsföra anglons kvalitéer som sporthäst och som kapplöpningshäst likväl som att förbättra rasen.
...............................................................................

Angloaraben definieras enligt följande
• Sektion I: Hästar som uteslutande härstammar från engelska fullblod , arabiska fullblod eller Angloaraber och som är officiellt erkända av internationella organisationer som är ansvariga för respektive ras.

• Sektion II: Hästar där högst en av 16 hästar i 4:e generationen har annat blod än angloarab. Det främmande blodet får inte vara av okänd härkomst, ponnyras, kallblod eller cob.

...............................................................................

Angloaraben skapades i Frankrike
Angloaraben skapades ursprungligen i Frankrike på 1800-talet genom att korsa och förena kvalitéerna från det engelska fullblodet med det arabiska. Man kan även få fram angloaraber genom att korsa en angloarab med någon av fullblodsraserna eller genom användning av enbart angloaraber. Den franska stamboken går tillbaks till 1833. Uppfödningen av anglos i Frankrike sker huvudsakligen i Limousin och sydöstra Frankrike. Idag är rasen spridd runt om i världen. Förutom i Frankrike föds den bland annat upp på Sardinien i Italien, Andalusien i Spanien och i Marocko.

Svenska Angloarabföreningen
I Sverige företräds angloaraben av Svenska Angloarabföreningen (SAAF) som bildades 1978. I Sverige är uppfödningen mycket liten varför ett tillskott av uppfödarkåren är välkommet. Trots den mycket begränsade aveln har ett flertal framgångsrika tävlingshästar fötts upp framför allt inom fälttävlan, men det finns även goda exempel från hoppning, dressyr och distans.
...............................................................................

Angloaraben som sporthäst
Angloaraben har uthållighet, elasticitet, och godhet från det arabiska fullblodet och storlek, styrka och snabbhet från det engelska fullblodet. Detta tack vare en lång selektion inom dessa raser.
Angloaraben är en sporthäst som förenar alla mentala och fysiska kvalitéer som krävs av ryttare oavsett om de är amatörer eller professionella. Anglons kvalitéer gör den till en fantastisk tävlings och sporthäst.

Internationellt har anglon haft många framgångsrika ekipage ute på tävlingsbanorna. Under flera år har den engelskfödde TAMARILLO gjort fantastiska prestationer. År 2004 vann han i Badminton, världens mest prestigefyllda tävling i fälttävlan. År 2002 var han tvåa och även tidigare har han placerat sig som femma. Unghäst-VM i fälttävlan vanns under 2005 av angloaraben TATCHOU. Under våren 2004 blev plötsligt anglorasen känd för ”alla” hoppentusiaster genom den franska VÄRLDSCUPVINNAREN DILEME DE CEPHE som gjorde en storartad prestation.

Många av ”våra” angloaraber är således hästar med utsökta kvalitéer. Trots att aveln är så liten i Sverige har vi ett flertal hästar som utmärkt sig på tävlingsbanorna, några exempel är TRISTAN som tävlade framgångsrikt i både hoppning och dressyr, hingsten STUBIN med otaliga placeringar i hoppning och dessutom SM-vinnare i fälttävlan. De senaste åren har vi haft flera anglos med på fälttävlansbanorna. ALEXEJ, BUSINESS, BLACK PROFIT och JM RÖD KALLE har varit ute och gjort god reklam för rasen. Inom dressyr har SULBIN visat framfötterna.

Inom kapplöpning så är Angloaraben imponerande. Många slät och hinderlopp är reserverade enbart för angloaraber särskilt i Frankrike, Polen, Italien, Marocko och Spanien.

Inom fälttävlan är den överlägsen då den är snabb, uthållig och modig. Beviset för det är VM titlar och fantastiska Badminton-framgångar. Anglons hoppförmåga bevisas bland annat av internationella framgångar och en fantastisk seger i Världscupen 2005.

I distans så ger arabblodet exceptionell uthållighet och det engelska fullblodet ger snabbhet. Slutligen är anglon känd som en högklassig förädlare av andra raser till vilka den kan bidra med sina kvalitéer.

Mer information om Svenska Angloarabföreningen finns på webbsidan: www.angloarab.se. Där hittar du även telefonnummer till oss.

----------------------------------------------------------------
Bli medlem i SAAF!
Betala 210:- för enskild och 300:- för familj på plusgironummer 440 23 62-0. Varje medlem är mycket välkommen och vi hoppas att du vill vara med och utveckla rasen och vår verksamhet.


Svenska Angloarabföreningen
c/o Gustavson
Norra Malforsvägen 13
59072 Ljungsbro
tel: 013-65075
Plusgiro: 4402362-0

SAAF:s registratur
c/o Gävert
Hinderstorp 202
71694 Mullhyttan
tel: 0585-43272
Plusgiro: 4402362-0
----------------------------------------------------------------

Kalinka des Carrièrs x
Uppfödare: Mlle Agathe Bailleul
Kalinka des Carrièrs blev fransk fölchampion 1998, fick 2002 avkomman 2002 Oasis des Carrières e: Fusain du Defey – exporterat till Italien.
...............................................................................

Florestan II: Välkänd fransk härstamning som förekommer i många stamboksförda ston och hingstar.

Prestation: Verksam vid Haras National de Pau sedan 1970. Helbror med Fayriland II. Producerat många framgångsrika avkommor inom galopp, hoppning och fälttävlan.

...............................................................................

Ryon d`Anzex. Performer international JO de Barcelone. ISO 165, JSO 6 BSO +14 (0,85). Togs Ii bruk på Haras du Reverdy 1988 och har sedan dess producerat 219 avkommor varav 126 angloaraber däribland 3 godkända hingstar och ett flertal stambokförda ston.

----------------------------------------------------------------
Översättningar och benämningar
ISO – index för hoppning
ICC– index för fälttävlan
IDR – index för dressyr
IAA – index för galopp
ICO – index för hinderlöp
JSO – index för unghästchampionat
BSO – avelsindex hoppning
BCC – avelsindex fälttävlan
Gagnant CC – segrare fälttävlan
Gagnant SO – segrare hoppning
Gagnant DR – segrare dressyr
Etalon agrée – godkänd hingst
Etalon national – statlig hingst
AA – anglo-arabe, angloarab
PS – pur sang, engelskt fullblod
AR – arabe, arabiskt fullblod

TG tiefgefriersperma = fryst semin
FS
frischsperma = färsk semin
----------------------------------------------------------------

Högst upp på sidan