Foder

LITE AV VARJE OM FODER SAMLAT PÅ EN SIDA

Hippson.se
Var går gränsen mellan hö och hösilage?
Hippsons expert svarar här.

Samlad information om foder hämtat ur Krafts broschyr. Kraft direkt: 020-30 40 40.

VATTEN
En häst dricker 5–10 % av sin vikt. Det innebär att en häst som väger 600 kilo kan dricka 60 liter vatten om dagen om det är varmt eller om det är ett digivande sto. Hästar föredrar att dricka mycket vatten under kort tid, därför dricker det mer om de serveras vatten i hink i stället för ur vattenkopp. 6–8 liter bör en häst få i sig per minut från en vattenkopp. Testa hemma. Fyll vattenkoppe, ställ en hink under och tryck ner flödesplattan och ta tid 1 minut. Hur många liter vatten blev det i hinken?

GROVFODER

En smal häst bör i första hand få mer grovfoder. En häst som behöver gå ner i vikt kan man servera mindre kraftfoder.
Riktvärde för hö per kilo: enerivärde 7,5–8 MJ, smältbart råprotein 30–60 gram, kalcium 2–3 gram, fosfor 1–2 gram och magnesium 1–2 gram. Ge en häst 1,5–2 kilo hö per 100 kilo (hästens vikt). Om hösilage ges i stället krävs ännu större giva eftersom hösilage innehåller mycket vatten.

Låt övergång till nytt foder vara i tio dagar. Blanda det nya och det tidigare fodret under övergångsperioden.

Fördelen med ensilage och hösilage är att det är ett dammfritt grovfoder. Inplastat gräs är faskvara, öppnad bal är bara hållbar i några dygn. Hosilage innehåller mycket vatten, så man får fodra fler kilo än man fodrar med torrhö.

HALM

Kan användas både som foder och strö. Halm ger djur sysselsättning i hagen och i boxen. Halm är fattig på näring men har mycket fiber, vilket är bra för magen.

KRAFTFODER


HAVRE: Är rikt på protein, fett och fibrer.

KORN: Ger en annan typ av energi än havre och gör hästar lugnare och rundare än om hvre serveras.

MAJS: Har lågt proteinvärde och är fattigt på fett och fibrer. Majs är däremot energirikt.

LINFRÖ: Är bra för tarmarna men MÅSTE hettas upp före utfodring.

VEGETABILISKA OLJOR: Är effektiva och skonsamma energikällor.

BETFOR och MELASS: Sockerfoder som ger energi och även innehåller fiber. Betfor ska vara ordentligt uppblött vid servering, annars finns riks för foderstrupsförstoppning.

Högst upp på sidan