Naturbete, fruktan, högt proteinintag och fodergivor
Stor variation i naturbetets näringsvärde
Författare: Eva Spörndly och Anna Jansson, Forskarassistent
vid institutet för husdjurens utfodring och vård, SLU
I sammandrag:
Många hästar betar idag på naturbeten. Kunskapen om det
svenska naturbetets näringsvärde för häst är
begränsad men det finns några mindre studier från marker
som betats av nötkreatur och som antyder att näringsinnehållet
varierar kraftigt. Författarna ger en genomgång av vilka studier
som finns, växter, betestryckets roll mm. I många fall kan
naturbeten räcka bra för vuxna hästar och ibland till och
med för digivande ston och växande hästar – då
främst under tidig säsong. Vid torka och sen säsong bör
man vara uppmärksam på att betet inte ger tillräckliga
mängder för att täcka näringsbehoven.
----------------------------------------------------------------
Fruktan – viktig kolhydrat med risker
Författare: Anna Jansson, Forskarassistent vid institutet för
husdjurens utfodring och vård, SLU
I sammandrag:
Gräs består till största delen av kolhydrater. Kolhydratens
kemiska sammansättning varierar dock mycket och det får avgörande
betydelse för dess funktion i gräset och för hur hästen
kan utnyttja dem. Den senaste tiden har kolhydraten fruktan fått
stor uppmärksamhet i ”hästvärlden” eftersom
den i experimentella studier visat sig kunna framkalla fång. Fruktanhalten
i betet är högre på hösten än på våren.
Fruktan bryts ner snabbt av mikroorganismer. I en studie har man kunnat
framkalla fång med en mycket hög stötdos av fruktan (7,5-10
g/kg kroppsvikt). En så hög stötdos ger en ökad aktivitet
hos tarmkanalens mikroorganismer (ffa streptokocker) och förändringen
av tarmmiljön utgör starten för när fångsymptomen
startar. I verkligheten är det relativt osannolikt – men inte
helt omöjligt – att en häst på svenskt bete kan
få i sig de mängder av fruktan som framkallat fång i
experimenten. Även om man räknar på maximal nivå
fruktan i betet och maximalt intag av bete så kommer man bara upp
i hälften av den mängd av fruktan som krävdes i stötdosen
för att framkalla fång.
Ur Foderbladet nummer 3/2006 - i sammandrag av Lena Gävert
----------------------------------------------------------------
Hur reagerar travhästen på
ett högt proteinintag från grovfoder
Författare: Sara Muhonen, Doktorand vid institutet för husdjurens
utfodring och vård, SLU
I sammandrag:
Den arbetande hästen får ofta stora mängder kraftfoder
för att tillgodose det större energibehovet. Det är dock
välkänt att ett stort kraftfoderintag ökar risken för
t ex kolik, korsförlamning, beteendestörningar/stereotypier
och därför kan ett grovfoder med högt energiinnehåll
vara ett bättre alternativ.
Tidigt skördat grovfoder har ett högt energiinnehåll men
också ett högt råproteininnehåll vilket kan resultera
i överskott av protein i hästens foderstat. Ett högt proteinintag
ger ökad värmeproduktion och en acidotisk (sur) belastning vilket
eventuellt skulle kunna försämra prestationsförmågan.
I en nyligen publicerad studie har man undersökt hur ett högt
protein intag påverkar arbetssvaret hos travhästar i tävlingskondition
som äter endast grovfoder med högt energiinnehåll. Studien
kunde inte påvisa att det var någon nackdel för hästarna
att stå på ett grovfoder med högt proteininnehåll.
Det som påverkades var främst förlust av vätska via
huden – och det skulle kunna vara till nackdel för hästar
som gör mycket stora vätskeförluster i samband med arbete
t ex distansritthästar.
----------------------------------------------------------------
Utfodringsfrekvensen påverkar
Författare: Anna Jansson, Forskarassistent vid institutet för
husdjurens utfodring och vård, SLU
I sammandrag:
Hästar är anatomiskt, fysiologiskt och beteendemässigt
anpassade till ett kontinuerligt foderintag. Idag har dock många
hästar begränsade möjligheter att äta kontinuerligt
eftersom det inte har fri tillgång på lämpligt fodermedel
eller erbjuds stora mängder kraftfoder som konsumeras snabbt.
Författaren berättar om en studie från SLU där man
har tittat på högpresterande hästar som fått fodergiva
antingen två gånger per dygn eller sex gånger per dygn.
Man tittade bland annat på vätskebalans, blodvolym, sockernivåer
och insulinutsöndring. Sammanfattningsvis kan man säga att på
högpresterande hästar är det en nackdel med för får
fodergivor. Det gör att regleringen av vätskebalans och energiomsättning
påverkas mer till skillnad med fler fodergivor.
Ur Foderbladet nummer 4/2006 - i sammandrag av Lena Gävert
|
|
|