Fölningsråd från Lena Gävert

Sulbin – halvbror till Business
Några fölningsråd från mig:

Ta foster- och fölförsäkring. BASTA!!

Ge råmjölk i flaska minst 5 dl helst mer, direkt vid födseln och helst allt inom en timme. Ny kunskap visar att tarmens förmåga att ta upp antikroppar börjar minska så snart första råmjölken kommit ner i tarmen och att detta sker mycket snabbare än vad man vetat förut. Man har inte alls så gott om tid på sig som det står i de gamla böckerna.

Ta alltid FoalCheck på fölen 12–24 timmar efter födsel. Det är en låg kostnad på 400 kronor (exkl. veterinärkostnaden) för att kolla att fölen ha tillräckligt med antikroppar. Kräv att din veterinär har sådant hemma. Det tar 7 minuter att kolla fölets antikroppar som är livsnödvändiga ifall en infektion dyker upp. FoalCheck är ett snabbtest av blodets antikroppsnivå och varje seriös distriktsveterinär bör ha sådant hemma i fölningstider.

Kolla tempen morgon och kväll – om tempen stiger med någon tiondel varje dag – var uppmärksam – en infektion kan vara under uppseglig – långsamt. Går den över 39. Åk direkt till djursjukhus för kontroll. Fölungar ska inte successivt stiga i temp. Och den ska inte ligga över 39 såvida de inte har sprungit en bra stund. Vänta inte in någon distriktsveterinär – du förlorar bara tid.

Om fölet går upp långsamt i vikt så att revbenen inte försvinner, om pälsen växer långsamt, om den är reaktiv för beröring d.v.s. rycker till som om den hade ont i skinnet ibland när du tar på fölungen, om den har inrullade nedre ögonkanter, om den har röda ögon som smågeggar lite, om den är torr i huden, om den hänger och ser hopkurad ut (en fölunge ska bära sitt huvud stolt och piggt – hela tiden) – då kan det vara något på gång. Åk in till djursjukhus vid minsta tveksamhet.

Vid minsta tecken på svullna leder eller minsta tecken på hälta – åk till djursjukhus. Vänta inte!

Några råd från mig som åkte med min fölunge efter 10 dagar – en relativt pigg fölunge som bara haft 39,2 i 12 timmar och som visade sig har en väldigt kraftig infektion som kom smygande från navlen. Tack vare 6,5 dl råmjölk direkt vid födseln har den lille tillräckligt med antikroppar för att hjälpa till att bekämpa infektionen tillsammans med antibiotika. Så vi håller tummarna för att det går bra.

Lena Gävert

Högst upp på sidan