Business – anglohingst som debuterat i ***-stjärnig fälttävlan

När fälttävlansryttaren Johan Lundin från Halmstad kom i kontakt med angloarabhingsten Business stod hästen hos Hans Delling i Laholm. Hans Delling tävlar i hoppning, Hans fru Maud tävlar i dressyr och Johan fick erbjudandet att tävla Business x i fälttävlan.

– Tre bra säsonger har jag haft med hingsten. Han har presterat maximalt av vad man kan förvänta sig av en häst i den åldern, konstaterar Johan Lundin.

Se faximil.

En plan för varje säsong har satts upp och hittills har målen uppfyllts, berättar Johan. Första året så var målet för oss att tävla i *-stjärnig klass och det målet uppfylldes med råge. Den sexåriga hingsten hann även gå en **-stjärnig klass som han vann. Nästa säsongs mål var att befästa hästen i **-stjärnig klass. Som sjuåring vann Business en **-stjärnig klass på Segersjö. Tredje säsongens mål var att debutera på en ***-stjärnig bana. Debuten för åttaårshingsten ägde rum i Rom april 2004.

Johan förklarar att en plan är ingenting man slaviskt följer. När man lägger upp en plan för hästen får man självklart vara beredd på att den kan ändras. Man måste utgå från hur hästen känns, att utvärdera är viktigt.

– Det är lite annorlunda att tävla en hingst, menar Johan och berättar att det har hänt att hingsten har betäckt samma dag som han sedan gått in på tävlingsbanan. Till exempel betäckte Business samma morgon som han sedan tävlade på Segersjö och vann en **-klass. Ibland har motsatt förhållande ägt rum, ett sto har väntat när Business återvänt från en tävlingshelg.

I augusti i år visades tre föl efter Business x på riksutställningen som Svenska Angloarabföreningen arrangerade. Samtliga placerades i klass I och kanske blir någon av dessa avkommor en fälttävlanshäst i framtiden? Business uppfödare och delägare Ann Gyllenswärd i Växjö berättar att man hittar många fälttävlanshästar i Business stam. Pappan Stubin x har vunnit SM i fälttävlan 1992. Det var hästens ägare och uppfödare Hans Delling som red Stubin x till seger.

Business mamma, Bise Knees x har fransk härstamning med hingsten Le Gregol x som far och Dionysos II x som farfar, de är hingstar som producerat både hopp- och fälttävlanshästar.

Den tidigare i halvblodsavel godkände, nu avlidne, angloarabhingsten Phaèton x hade även han Le Gregol x som far. Phaèton x vann SM i fälttävlan för juniorer med Peder Fredricson 1990. De svenskuppfödda fälttävlanshästarna Alexej x och JM Röd Kalle x har Le Gregol x respektive Stubin x i sin härstamningen.

Ekipagets Johan Lundin/Business x resultat för 2004 ser ut på följande sätt:
Placerad i CIC* på Fontainebleau.
Debuterat CIC*** i Rom.
Fjärdeplacering CIC** på Tiarp.
Sjätteplacering på SM CIC*** i Linköping.
Andra placering CIC** på Segersjö, Örebro.
Tolfte placering i World Cup deltävling CIC*** på Ribersborg, Malmö.


Hingsten ägs idag av två delägare, Pelle Karlsson, Stall Peka och Ann Gyllenswärd. Pelle Karlsson äger även Major Tom som Johan också tävlar i fälttävlan. Major Tom är efter Beach Boy, en hingst som har hög andel angloarabiskt blod i sig genom fadern Zeus (e. Arlequin x – ue. Matador x) som är en högförädlad selle francaise med mer än 75 procent angloarablod i härstamningen (x-, xx- och ox-blod). Beach Boys härstamning är (e. Zeus – ue. Lucky Boy xx).

Det tänkt att Business även i framtiden ska kombinera avel och tävlingar. Lite funderingar finns på att ta fram fryst semin men ingenting är ännu bestämt, säger Ann Gyllenswärd.

– Även om vi fortsätter med naturlig betäckning kommer det inte att inverka nämnvärt på tävlandet. Den här hingsten kan skilja på arbete och nöje, hävdar Johan bestämt.

Anki Lundberg
Artiklen är publicerad i tidningen Hästen nummer 5/2005.

Högst upp på sidan


Business x
 (e. Stubin x – u. Bise Knees x  e. Le Gregol x) blev BIS, bästa gångarts- och bästa hopphäst i Tenhult 2000. Johan Lundin visar upp Business x. Foto: Ann Gyllenswärd

Angloriks 2002
Business bedömdes med 888989 = 50 poäng
Gångarter under ryttare: 9898
Hoppning: 7/8
Domare: H. Barkevall och L. Berglund.

Angloriks 2000
Business bedömdes med 988989 = 51 poäng
Gångarter under ryttare: 9799
Hoppning: 8/9
Domare: H. Jönsson och T. HanssonOm Business morfar Le Gregol x
Le Gregols avkommor inom fälttävlan:
Novellus ICC 157
Ysendrine ICC 153
Tachrolle 143

Le Gregols avkommor inom dressyr:
Niccolini IDR 143
Don Juan de Fary IDR 133