Det franska statliga stuteriet La Riviere

I Limousin drygt 40 mil söder om Paris utanför byn Pompadour finns ett anrikt stuteri som drivs av den franska staten. Stuteriet som heter La Rivière hyser 24 angloarab och arabston. Dessa ston har samtliga valts ut för sin härstamning och sina sportsliga prestationer innan de sätts in i aveln. De betäcks varje år efter en plan i samarbete med de föreningar som berörs och avkommorna som man får fram föds sedan upp på Pompadours egendom. Denna sträcker sig ungefär 300 hektar runt samhället Pompadour.

Utvärderingen av avkommorna från Pompadour görs på kapplöpningsbanorna (genom slätlopp för araber och genom slätlopp och hinderlöp för angloaraber) eller genom olika ridsporter ( hoppning, fälttävlan och dressyr ) för anglos med härstamning och med anlag för ridsport.

De bästa ämnena återvänder för avel (hingstar eller ston till det statliga stuteriet). De andra säljs som amatör sporthästar eller som avelsston.

Dessa försäljningar görs genom förmedling av administrationen för den franska statens stuterier. Nästa tillfälle äger rum den 20 december 2005.

I samband med informationen om denna försäljning så publiceras en beskrivning av en av de linjer som finns vid stuteriet. I denna artikel beskrivs ONDEE x efter Abidjan x och undan Allo Rise x efter Ba Toutsem ox.


Presentation av avelsstoet som är en av linjerna på franska statens stuteri La Rivière

ONDÉE
Fux sto född 1980 61,07 % (e. Abidjan x – u. Allo Rise x e. Ba Totsem ox)
Proportionerligt sto med ett ädelt huvud. Hon har djup och är väl benad. Hennes gångarter är förnämliga; energisk skritt, lätta rörelser i trav och en naturligt balanserad galopp. Hon har en mycket bra stil över hinder. Finalist som 4 och 5-åring i hoppning vilket har följts av en kärriär inom de högsta klasserna med ett index på CSO 139 (CSO står för index i hoppning ).

Kvalitéen på hennes avkommor är mycket jämn såväl exteriört som tävlingsmässigt. Hon har bland annat lämnat Onirique med index 126. Många av hennes avkommor har tävlats av amatörer. Man kan tala om en utsökt genetisk avelsbas då flera avkommor efter mormodern har ett index som överstiger 130 varav Non Ho L´Eta är segrare inom internationell hoppning.

Abidjan far till stoet har inte tävlat för att på den tiden tävlades inte avelshingstarna. Det var dock en mäktig individ som visade aktsamhet på hinder med en mycket bra hoppteknik. Hans temperament kunde vara lite besvärligt men hans avkommor visar god kvalité.

Sammanfattning av tävlingsresultaten för de hästar som har fötts upp av och som ägs av La Rivière


Den sportsliga säsongen 2005

Galopp
På kapplöpningsbanan så har detta år Alain Pagnon, varit ansvarig för träningen av stuteriets fyra hästar. No more Doping (Kesberoy et Nasse de Loyre e. Djelfor) har löpt tre gånger. Resultatet blev 2.a, 5:a och därefter ett fall vilket medförde en skada på Casterasbanan. För närvarande är hon konvalesent på Chignac som är en gård där Pompadours hyser en del av sina uppfödningar. Avsikten är att hon ska tävla igen under 2006. Drosera (e. Fast – u. Daktara e. Crofter) löpte denna säsong efter att ha skadats under 2004. Hon fick en 4:e plats i Dorat och kommer att erbjudas till försäljningen den 20 december.

Gold medail ox (e. Dorwan du cayrou u. Gloria deo e. Nuits Saint Georges) har inte presterat tillräckligt bra varför han presenteras för försäljning och omskolas mot distans.

Slutligen Douze Jours x (e. Fast – u. Daktara e. Crofter) har löpt sex gånger under året. 2 segrar i Pompadour och Vic de Bigorre och två placeringar 3:e i Gramat och 4:e i Tarbes i Grand Prix för ungston med 25 % med en total vinstsumma av 11 700 euros.

Fälttävlan
Riden av Arnaud Capdeville, Midnight Martrettes x ( e. Equateur Diode – u. Carmina du grasset e. Feticheur ) har tävlat under året i 5års championatet och deltagit i finalen i Pompadour där han fick en andra premie. Han är kastrerad sedan några veckor för att följa 6 års championatet i fälttävlan under 2006. Neoregelia x ( e. Donald Duck – u. Niarka e.Tcherkess) Har fått tre premier på tre starter i 4 års championatet och slutade i finalen i Pompadour med en andra premie. Hon kommer att bjudas ut på försäljningen.

Dressyr
Fleur Renck kvalificerade sig med Nymphe du Cher x ( e. Ryon d`Anzex – u. Canelle du Cher e. Alban A) till finalen i Saumur för 4 åringar i dressyr. Nymphe du Cher ska under år 2006 tävla i dressyr och i hoppning.

Hoppning
I år kvalificerades inte Algue verte x (e. Veloce de Favi – u. Agnesce e. El aid ) Pountia (e. Belo des Vernières u. Ondée e. Crofter ) och Johara de Petra (e. Digne Coeur – u. Jebelia e. Gaverdi ) till finalen men ska tävlas under 2006 av Bernard Clot och Arnaud Capdeville. Noble mer ( e. Veloce de Favi – u. Noble Chasse e. Mad Captain) utbjudes till försäljning.

14 treåriga hästar kommer att uppstallas på Orangeristallet och är ämnade att gå löp, hoppning, fälttävlan och dressyr. För att göra detta ska laget förstärkas med Edouard Brumaud unghästutbildare vid CEZ i Rambouillet och Emilie Marquet utbildad instruktör.

Styrelsen, 2006

Högst upp på sidan

Anglohingstar i Frankrike (extern länk)