Aktuellt

Om man för muspekaren över bilderna får man upp hästarnas namn. På startsidan kan man se flera stora bilder om man klickar på loggan – man kan även klicka på namnet "Svenska Angloarabföreningen" ovanför menyraden.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-12-29
Från bilderna på menyraden når man nu direktlänkar till följande sidor:
Godkända anglohingstar i Frankrike
Godkända anglohingstar i Tyskland
Godkända anglohingstar i Danmark
Angloaraben och fälttävlan
Medlemstidningen AngloNytt

Defektista
Avskrift av SH:s defektista 2008 för hingstar i avel. Listan är i html och går att kopiera.

Informationsbroschyr
Läs vår informationsbroschyr om anglorasen med en lista på översättningar och benämningar för raser och tävlingar. Brochyren ligger under Artiklar i AngloNytt.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-12-27
Godkända anglohingstar i Frankrike (extern länk)
På hingstlänken ovan finner man bland annat anglohingsten Fandzi de St Paul som har god renommé som avelshingst. Fandzi de St Paul kan själv ståta med många segrar i fyrstjärnig hoppning.

Nyhems Gård i Löberöd distribuera semin (TAI och FAI) från angloarabhingsten Fandzi de St Paul (e. Ultra du Rouet (AA, 42.26 %) – u. Linch (Anglo-Arabe de complement,14.09 %) e. Carnaval xx. Vill du veta mer kontakta Ann Arvidsson & Mattias Gårdlund, webbsida.

Fandzi de St Paul x
Brun född 1993, mkh: 164 cm
e. Ultra du Rouet x – Neptuns D’alalry – Pancho II
u. Lincha x  – e. Carnaval x  e. Fast Fox x

Bild och video på Fandzi de St Paul på webbsidan www.borgolacaccia.it. Här är en djuplänk till Fandzi de St Pauls sida.

Ett utdrag från sidan: Fandzi de St Paul debuted as an 8-year-old on the international circuits, winning CSIA and ranked CSIO at Hickstead, Calgary, Verona, Oslo and Aarhus.
As a 10-year-old he had four Grand Prix victories and 24 placings in CSI*** and CSI**** at Cannes, Bois le Roi, Vittel, Courneuve and Paris.

+
Lavauzelle x
Svartbrun, mkh: 166 cm.
e. For Avril AA – u. Iole AA  e. Ventoux AA – Nithard AA
Här kommer även en djuplänk med bild på sidan till den Celle-hingsten Lavauzelle x.
Se bild
från hemsidan www.astrid-ue.de.
Lavauzelle används även på angloston, bland annat har han lämnat stoavkomman Pavedena AA (u. Primera AA – e. Inchalah AA).

Fandzi de St Paul x och Lavauzelle x har fått ta plats i spalten på undersidan Anglon som förädlare i Sverige.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-12-26
På registreringar har vi nu lagt till fyra undersidor som redovisar för alla registrerade angloavkommor till hingstarna: Stubin, Marabou, Phaèton och Shiva du Loup.
...............................................................................

På hingstsidan och även på länkar har det lagts till en länk till godkända anglohingstar i Frankrike (djuplänk från Association Nationale Anglo-Arabe).
...............................................................................

www.avelsforumet.se – på Avel & Hästsport
På vår länksida finns nu en direktlänk till avelsforumet, där man kan läsa om tankar, tips och funderingar kring avel och även skriva egna inlägg.

På länksidan finns också en länk till Björknäs Gård, Stall Undersbol i södra Värmland där det bedrivs uppfödning av angloarabiska fullblod och travhästar. Där döps travfölen med suffixet Zon.

Undersidan som handlar om förädlarhingstar har fått ett tillskott av anglohingstarna Inschallah, Matcho och Ramzes. Ramzes hade fullblodsfar och Shagyamoder. Här finns länkar till bilder, härstamning och information om hingstarna på engelska eller tyska. Ramzes hittar man på undersidan REFERENCE SIRES och sedan väljer man hans namn i sökfältet Display All.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-12-25
Avelsvärdering 2008
Datum för avelsvärdering av specialraser på Grevagården i Skövde är klar, det blir den 5–6 april. Nu kan du visa din anglo-, fullblods- eller arabhingst för angloavel.
Anmälningstiden och betalning till SH går ut 1 februari, efteranmälan tas ej emot. Anmälningsavgift 1.200 kr inklusive moms.

Hingsten skall röntgad utan anmärkning avseende osteochondros i has- och knäleder (bak). Röntgenbilderna får vara tagna tidigast den 1/7 det år hästen fyller 2 år.

Proposition. (pdf)
Anmälningsblankett. (pdf)
SH:s Hingstreglemente. (pdf) –Tryck på tangenterna Controll + f för att kunna söka på sidan. Ange angloarab i sökföktet och tryck nästa.

Läs SAAF:s sammanfattning av hingstreglementet för angloarab. Sammanställningen är i html och texten går att kopiera. Defektlista 2008 – i html, texten går att kopiera.
...............................................................................

På vår egen hingstsida har vi lagt till att arabhingstarna Luxor och Om El Tanam som båda är godkända för angloavel är homozygota för skimmelfärgen. Alla deras avkommor blir skimlar oavsett stoets färg.

Luxor ox har lämnat till december i år 24 registrerade arabavkommor och minst 2 angloavkommor – alla har blivit skimlar. Om El Tanam som också lämnar skimlar har i Sverige 30 registerade arabavkommor, hingsten bor i Norge.

Om El Tanam ox mäter 160 cm i mankhöjd. Hingsten blev Rikchampion2004 på Blommeröd. Sonen Mamba blev hingstchampion på Kumlas internationella C-show i maj 2005 med 90 poäng (av 100).

På galoppen har Om El Tanam två avkommor. Lila Enter (född 1999) och Double U El Tanam född 2004. År 2002 startade Lilla Enter i galopp som treåring och tog tre andraplaceringar och en seger, resultat 2002: 4(1-3-0). Han blev utsedd till Årets nykomling i galopp 2002 av SAHF.

Elcatero ox behåller även i år en plats på SAHF:s 10-i-topp-lista för de hingstar som betäckt flest ston under säsongen. I år ligger han på 9:e plats med 9 ston. I fjol låg Elcatero på delade 6:e plats med 8 ston. År 2004 låg Elcatero på 2:a plats med 16 ston. Till i dag har Elcatero betäckt 134 ston, vilket har resulterat i 96 föl hittills. Ytterligare föl väntas under våren 2008.

Elcatero ox 913, född 1985, är i dag 22 år gammal. Han är Sveriges ende godkände arabhingst för halvblodsavel. Elcatero (e. Eldorado) belönades av SAHF med titeln Elit Arab i galopp 1995. I år delas den andra andra Elit-utmärkelsen ut i galopp i SAHF:s historia, den går till Elcateros halvbror El Wodkine (e. Eldorado).

De 3 sista bilderna på den här sidan är arabhingstar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-12-17
Tipsa gärna om kurser, kommande föreläsningar och olika arrangemang på gästboken. Skriv gärna även in resultat från sto- och unghästpremiering eller från tävlingar. Rapporteringar om föl ser vi fram emot till våren/sommaren.
+ kom ihåg att det numera är gratis att annonsera på webben, gäller även för icke medlemmar. Du kan annonsera under vinjetterna: till salu/bytes/köpes/utlånas/sökes

Nu finns möjlighet att förkovra sig i hästens färger. Vi redogör för hur anlag i både enkel och dubbel uppsättning verkar. En redogörelse finns även för standardfärgerna; brun, fux, svart och svartbrun. Naturligtvis skriver vi också om skimmelanlaget.
Anlag – homozygot och heterozygot
Röda och svarta anlag – fux, svart, brun
Skimmelanlag – avblekbar skimmel

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-12-13
Rislyckans Samantha x visades för stamboksföring i ASVH på Grevagården i sept i år. I dagarna kom beskedet med posten; stoet blev stambokförd med värdebokstav AB.

Ägare till Rislyckans Samantha är Torbjörn & Madelen Ohlzon, Björkängs gård, Töreboda.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-12-12
Det finns terräng- och dressyrbilder på Business x från en fälttävlanstävling (CCI) i Compiegne i Frankrike i våras på franska fotosidan PSV. Här är en djuplänk till en undersida med en sökfunktion. Fyll i namnet "Business" i sökfältet (rechercher), då kommer en hel serie upp med bilder från tävlingen under påsken 2007.

Läs om: Business sista tävling under 2007 och om avelsäsongen 2008.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-12-11
NY GÄSTBOK
I kväll kom en gästbok upp på sidan, så nu finns möjlighet att lämna ett meddelande. (Skriv gärna texten i word först, så blir texten mer korrekt i stavningen).

Vi provar att ha med ett formulär där hemside-adresser blir klickbara. Dyker porrsidor upp i länkarna, så stängs den funktionen.

Vi har valt att ha synliga IP-adresser för att minimera otrevliga inlägg.

För att vi ska slippa spam, måste man fylla i en verifieringskod. Ange bara bokstäverna som står i fältet verifieringskod i det tomma fältet intill.

SÖKA PÅ ANGLOARAB.SE
Vill du söka någon sida går du till väga så här: Tryck på Ctrl-knappen + bokstaven f. Ett sökfält kommer upp och där anger du det namn eller det ord du letar efter på just den undersidan. När namnet/ordet har hittats kan du klicka på "Sök nästa" för att hitta fler. Skriv alltid med gemener (små bokstäver) i sökfältet.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-12-07
Lätta rörelser, goda i skritt och mycket goda i trav - låter detta lockande? I år har du möjlighet att använda franskfödda anglohingsten Shiva du Loup på ditt sto.

Ingen språngavgift, endast 1.000 kr i levandeföl-avgift. Seminstationens avgifter för seminering, uppstallning plus uttag av semin, frakt och SH-avgift tillkommer.

Eftersom vi efter årskiftet har ett specialerbjudande på Shiva du Loup har vi nu gjort en ungefärlig kostnadskalkyl för stoägarna.

Längst ner i Shivas presentation finns vår kostnadskalkyl.


Planerar du att betäcka till våren? Besök gärna vår hingstsida, på den sidan hittar du även annonsidor för hingstarna: Business x, Kilroy x, Elcatero ox och Luxor ox.

+
Ett nytt nummer av Galoppmagasinet har kommit ut i dagarna.

Vi efterlyser privata fotografier på Shiva du Loup-avkommor, både anglo- och halvblodsavkommor. Har du en bild som du har tagit själv, som vi får lägga upp på webbsidan, får du gärna mejla bilden till:

Ange även vem som tagit bilden + härstamning på hästen, födelseår och ort var hästen står uppstallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-11-30
Danska avelsförening för shagya-, anglo- och arabhästar, DSAH, arrangerade sitt 40-års jubileum med riksutställning på Vilhelmsborg i Danmark. Nu har vi lagt upp resultat och foton på angloaraber som deltog i arrangemanget på sidan "Rapporter, resultat och referat". Obs samtliga bilder © DSAH.

Resultat och foton 1        Resultat och foton 2

På utsträllningen gick det riktigt bra för flera av Fort Barons avkommor. Här kan du se en bild på anglohingsten Fort Baron. (Extern länk).

Vill du köpa en cd från jubileumshelgen så kan du mejla Kathrine: info (snabel-a)lg-stutteri.dk och höra vad det kostar att få cd:n skickad till Sverige. I Danmark kostar
den 125 danska kronor.


I tidningen Hästen nummer 8/2007 som kom ut i dag till prenumeranterna står anglostoet Setif (e. Mustang ox 839) som modell när metoden Equine Touch demonstreras. Reportaget sträcker sig över 5 sidor. Här kan du beställa tidningen på nätet: Press Stop. Även äldre nummer kan gå att få tag på.

Även fullblodsstoet Like Her Mother som visades på angloriksen 2004 finns med på bild i tidningen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-11-28
Nu inför vi gratis annonsering av hästar här på webbsidan. Både medlemmar som icke medlemmar får annonsera gratis. Man kan annonsera under vinjetterna: salu, bytes, köpes, utlånas och sökes. Även ägare av andra raser är välkomna att annonsera. Samma regler för annonsering gäller också för medlemstidningen AngloNytt.

Gå in på länken nedan och skriv på för att ridsporten ska klassas som friskvård av Skatteverket.
http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1329
Tipsa gärna alla dina hästintresserade kompisar!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-11-14
Fhabius och Fhabiola kan nu ses i fotoalbumet; Värmland. På Avel & Ridsport kan man läsa om SAAF-medlemmen och angloägaren Maria Bucht som är utbildad Alexanderlärare. Läs artikeln.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


2007-11-05
På webbsidan Avel & Hästsport finns 3 artiklar som handlar om angloaraber. Artiklarna har rubrikerna:
Fälttävlan är anglons paradgren
Shagya välkomnas i angloavel
Selle francais, Jaguar Mail och angloavel

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-11-04
Nu har vi hittat en webbsida som visar vilken färg olika genotyper resulterar i. Den yttre ringen visar hästens färg och de inre färgringarna visar de dolda färganlagen. Besök Vetgen.com och se schemat för olika färger på hästens päls. Testa gärna även färgkalkylatorn.

Stravinsky xx är homozygot svart, vilket innebär att han inte lämnar fuxfärgade avkommor. I ett test med färgkalkylatorn kan man kombinera hans homozygota svarta anlag med ston av olika färger. Då blir resultatet så här:

Homozygot svart hingst + fuxfärgat sto = 50 % svart, 50% brun

Homozygot svart hingst + brunt sto = 25 % svart, 75% brun

Homozygot svart hingst + svart sto = 100 % svart

Homozygot svart hingst + skimmelfärgat sto med fux grundfärg = 25 % svart, 25 % brun, 50 % skimmel

Homozygot svart hingst + skimmelfärgat sto med brun grundfärg = 12,5 % svart, 37,50% brun, 50 % skimmel

Det går visserligen inte att bocka i för fux med ljus man och svans, "flax-genen". En som bevisligen bär detta anlag är Elcatero ox. Båda föräldrarna måste vara anlagsbärare för att en avkomma ska få färgen. Här ses Elcatero-avkomman El-Catania ox som ärvt färgen av sina föräldrar.

Några förklaringar på vilka färger som avses:
Sabino = höga strutformade strumpor, bukfläck, bläs, vit underläpp)
Roan = konstantskimmel
Gray/grey = avblekbar skimmel, vanlig skimmel
Cream = gulanlag (isabell, gulbrun, gulsvart)
Dun = black
Tobiano = dominantskäck, vanlig ryggskäck

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


2007-11-02
Kilroy är den anglohingst som betäckt flest ston i år. Han har varit verksam via färsk- och transportsperma. Business har verkar på fryst semin. Extra roligt är det att ett anglosto i Schweiz har seminerats med Business. Även ett anglosto har seminerats med Shiva du Loup som också verkar via fryst semin.

Nästa år är det tänkt att Business ska användas på färsk semin.
De som är intresserade av att använda Business nästa år ombedes att kontakta Ann Gyllenswärd inför planeringen av nästa säsong.


Angloaraben är högt rankad som ras när det gäller att ha individer med internationella prestationer i fälttävlan. De hästar som blivit omskrivna för sina goda resultat är
TATCHOU vinnare av unghäst VM för 7-åringar, FACHOUDETTE, GADGET DE LA CERE, ZIGARRU tävlar i italienska färger, RODIZIO och EKUS T.W som tävlar under Brasiliansk flagg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-11-01
Shagya-arab får sedan 2005 användas i angloavel. Shagya är en häst som utan avbrott i stamtavlan kan föras tillbaka i stamtavlan till huvudstuterierna i det gamla kejsarriket Österike-Ungern. Shagyan kan beskrivsas som en storlinjerad arab som är ämnad till ridning och körning på alla nivåer. Vinnare i VM i distans 2007 var en shagya-arab. Läs gärna artikeln på Avel & Hästsport: Shagya välkomnas i angloavel

Här kan du se Svensk Galopps hingstkatalog 2007 (pdf-fil). Ovanför bilderna anges om hingstarna är godkänd i halvblodsavel. De hingstarna som är godkända för halvblod är även godkända för anglo.

Till arabiska fullblodsston kan man med fördel välja en fullblodshingst med storlek, hoppförmåga och bra grundgångarter. Arabston kan även tillföras anglohingst. Arabstoet Geili (e. Dworak – ue. Mamluk) har tillförts Business x och hon har fått stoavkomman Kon-Tiki x som idag är dräktig med Jaguar Mail.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2007-10-31
Styrelsemöte 24 november. Samling hos Carola Åkesson i Laholm klockan 11.00 med fika. Mötet börjar klockan 12.00. På agendan: planering och propositionsarbete av riksutställningen, besök på Plönninge med anledningen av utställningen, möte med Svenska Shagya-arabföreningen, planering av årsmöte 2008.

Du som är intresserad av att visa din arab-, anglo- eller fullblodshingst för angloavel har möjlighet att göra det på Specialrasvisningen på Grevagården i mars.

Antas någon hingst för avel i anglorasen är hingsten välkommen till vår riksutställning med 30-års jubileum den 2-3 augusti. Hingstens ägare har möjlighet att få visa upp sin hingst under helgen. På programmet finns både utställning och hingstvisning. Platsen är Plönningegymnasiet i Halland.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


2007-10-17
På länksidan har det tillkommit två länkar under privata hemsidor. De två nya webbsidorna är Carlerback.se och Johanlundin.se. Båda dessa ryttare tävlar anglon. Victoria Carlerbäck äger
Moustic de Canta och Johan Lundin har tävlat Business. På Johans sidan kan man se han och Business resultat.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-10-15
Paaradenfokken.nl – en jättebra sida där man kan se härstamningar i nio led.
Härstamningarna är sökbara och man kan lägga in en häst om den saknas i databanken. På sidan kan man göra testparningar. På samma webbplats finns en färkalkylator på svenska: svensk flagga, hemsida, avelsverktyg

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-10-12
Vi har hitta en webbsida som beskriver olika typiska
sabino-teckningar. Höga strutformade strumpor och bukfläckar förekommer även på fullblodshästar. Är du nyfiken på sabino-anlag, besök då sabinohorseregistry.com

En film på dressyrhingsten Don Charly finns att beskåda på undersidan "Angloaraben som förädlare" som ligger under "Info". Don Charlys morfar, angloaraben Inschallah, räknas till en av Tysklands mest betydelsefulla förädlarhingstar. Inschallah x  har lämnat 34 godkända hingstar. Se webbfilmen på Don Charly.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-10-09
Vi har lagt in fler godkända
anglohingstar som verkar i Tyskland. Besök gärna undersidan som har flera djuplänkar där hingstarna presenteras med bild. Anglohingstar i Tyskland.

Det har kommit en ny webbsida om hästar: Avel & Hästsport
PÅ webbsidan finns nyhetsarkiv, artiklar, stuteripresentation och ett avelsforum där man kan diskutera avel i god ton. Prata gärna om anglos på forumet.


Nu finns även en länk till en färgkalkylator som i procent visar vilka färger ett specifikt föl kan få. Man fyller i allt man känner till om båda föräldrarnas färger och sedan räknar kalkylatorn ut vad kombinationen kan resultera i. Testa färgkalkylatorn.

För att få ut mer av kalkylatorn kan det vara bra att ha läst Bo Furugrens bok Hästens färger.
Bokia beskriver här bokens innehåll.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


2007-09-30

I fotoalbumet har vi fått en nykomling, det är Foggy Time x som bor i Jämtlands län.

Vi lagt in två artiklar som varit publicerade i tidningen Hästen under 2005.
• Rubrik: Business – anglohingst som debuterat i ***-stjärnig fälttävlan
• Rubrik: Elcatero ox 913 – enda godkända arabhingsten i svensk halvblodsavel, 2005

(Ligger under "Rapporter/Artiklar publicerade i AngloNytt").

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-25
En sammanställing av avkommor efter hingstarna Marabou, Phaèton och Stubin är klar. Här kommer info med tabeller från registraturen. Lena Gäverts har också tittat på risken för inavel om en hingst används mycket och kommit fram till att risk inte föreligger, utan att det är snarare så att om en hingst används för lite så dör hingstlinjen ut snabbt. (Ligger under "Info").

Läs även stycken som är hämtade ur Foderbladet. Denna gång handlar det om vetedrank, saltbrist och foderbyte. (Ligger under "Info"). (Ligger under "Rapporter/Artiklar publicerade i AngloNytt").

Info från styrelsemötet i augusti. Läs om styrelsemötet. (Ligger under "Info").

Svenska Angloarabföreningens bjuder in angloägare och anglouppfödare till vår jubileumsriksutställning lördagen och söndagen den 2-3 augusti 2008 då föreningen firar 30-årsjubileum. Läs mer om SAAF:s inbjudan till riksen 2008. (Ligger under "Evenemang").

Djurunderlag: SAAF:s Plan- och riktlinjer som är inlämnade till Jordbruksverket september 2007. Se grafik och läs om anglobeståndet. (Ligger under "Info").

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-24
Nicolas Touzaint vann den trestjärna CIC-tävlingen på det angloarabiska fullblodet Tatchou ( e. Faristan AA, u. Taizka de Jurgny AA) i Deauville, Frankrike.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-20
I tidningen Stallmagasinet nummer 6/2007 berättar angloarabägaren Maria Bucht i Kalix om metoden Equine Touch. I Sverige finns endast två utbildade Equine Touch-lärare. Sitt instruktörsdiplom mottog Maria Bucht i Texas i USA. Maria Bucht har en webbsida.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-17

La Grande Semaine de Pompadour, 11–16 september 2007, se pdf-fil.
Program för CIAA:s generalförsamling i Tarbes 3–7 okotober 2007, se pdf.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-07
Anglofölet Toulouce (e. Business x) har varit på fölmönstring i Jälla den 28 augusti där hon fick 47 poäng (988877) och klass I.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-05
Under september och oktober arrangeras Mini Sort cupen för arabhästar där även partbreds är välkomna (minst 25 % angloarab). 16 september är tävlingarna i Bräkne-Hoby och 7 oktober på Näsbyholm.
Läs proposition för 16 september.      Läs proposition för 7 oktober.

Arrangör är Arabhästen i sporten, AHIS

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-09-04
Nu finns det en lista på hingstar i Tyskland som har högt inslag av angloaraber. Sidan har djuplänkar till hingstarna som oftast visas med bild.

Se även undersidan som visar anglohingstar som verkar i Tyskland.

Tips om angloaraber kan skickas till Anki Lundberg, webmaster:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-08-11
40-års jubileum firas på Wilhemsborg i Danmark när deras förening för anglo, shagya och araber fyller år.Arrangemanget pågår under både löragen och söndagen. Så här ser tidschemat ut.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-08-08
Utställningen i Lövhamra, Märsta/Sigtuna den 18 augusti. Angloaraber med minst 12,5 % arabblod är välkommna att delta. Anmälningstiden har inte gått ut ännu.

Klassindelning:
Ungston 1– 3 år
Unghingstar 1– 3 år
Äldre ston
Äldre hingstar och valacker.

Arrangör är Turbo Star Arabians mer information om utställningen finns här.
För mer information kontakta: Madeleine Haag, 070-320 11 90

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-30
Avelshingsten Helslegårds Rubin 1143 (e. Rubinstein I – Inshallah x) segrade på nationell dressyr i Laholm helgen 28–29 juli i Intermediaire II. Ryttare var Gustaf Johansson.

Samma helg vann Rasmus Bondergaard Intermediaire I på valacken Renaldin. Även Renaldin var efter Rubinstein I och hade Inschallah x som morfar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-29
Styrelsemöte 4 augusti, klocka 11.00 hos Malin Palm i Vrigstad.

Peter Eriksson och Jaguar Mail tävlade påde internationella tävlingarna CSIO Super League i Hickstead 26-29 juli. Resultat: 2:a i den inledande 145-hoppning och 5:a i den The Longines King George V Gold Cup, 160-hoppning.

Läs mer om Jaguar Mail på Flyinges webbsida. Djuplänk.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-26
Jaguar Mail är inlånad i utbyte mot Quite Easy som nu verkar i avel hos Jaguar Mails uppfödare, Haras de Brullemail.

Den 175 cm höga Selle Francais-hingsten Jaguar Mail (e. Hand in Glove xx – ue. Laudanum xx) som inlånats av Flyinge kan användas för att producera anglon. Jaguar Mail har hög andel engelskt fullblod i sig och har även shagya arab längre bak i stamtavlan. Det totala fullblodsinslaget med shagya-andelen inräknat är drygt 83,90 procent.

En avkomman efter Jaguar Mail med ett anglo eller arabsto blir registrerad i AACR (korsnings/förregistret för anglo), men avkomman ger i sin tur sektion II-hästar i angloavel.

(Sektion II: Där förekommer angloaraber i vars härstamning det även kan förekomma inslag av annan ras. Det får dock inte vara mer än 1/16-del och det får inte vara arbetshäst, kallblodsras, ponnyras eller okänd).

Avkommor till Jaguar Mail kan med fördel registreras i ASVH och tilläggsregistreras i SAAF. Dessa avkommor deltar förstås i så fall på SAAF aktiviteter. Jaguar Mail på anglo och arabston är ett utmärkt sätt att få in prestationsblod i angloaveln.


Till exempel är hingstavkomman QOUGAR DU DORAL, född 2004 efter Jaguar Mail registrerad som angloarab. Qougar du Doral är undan VANILLE FRAISE M x  (e. African Joy xx – u. Melodie x  e. Le Hardy xx).

När det gäller andra angloarabiska hästar med stamboksberättigad härstamning för Sektion I och II så kan dessa med fördel tilläggsregistreras hos ASVH efter att de blivit registrerade hos SAAF. Dessa anglos deltar då på ASVH:s aktiviteter med motsvarande gröna papper. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-21
Grim St. Clair (Laudanum xx – Marilou x) som tävlas av Thomas Velin är årets vinnare av årets Falsterbo Derby. Hingsten Grim St. Clair är en Selle Francais med mycket högt angloarabinslag på närmare 75%. Grim St. Clair är efter Laudanum xx som också är morfar till Jaguar Mail. Grim St. Clair morfar Marilou x (41,10 % ox) är en mycket välkänd anglohingst i franska härstamningar.

Marilous far är Nithard x som också är far till Pancho II x. Hingsten Pancho II var huvudbeskällare på Pompadour i nästan 2 decennier. Pancho II är far till den i svenska och tyska hopphärstamningar vanligt förekommande Matcho x. Nithard är morfar till den legendariska dressyrproducenten Inschallah x.


Angloaraberna Matcho och Inshalla är välkända namn i Tyskland. Här finns en lista på deras avkommor. Matchos avkommor. Inshallas avkommor.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-16
I år firar Danmarks avelsförening för anglo, shagya och arabhästar 40 år. Det kommer att hålla en utställning på Vilhelmsborg på Jylland den 11–12 augusti. Även saluhästvisning kommer att äga rum. Besök gärna utställningen. I Danmark finns 4 godkända anglohingstar.

Även svenskregistrerade hästar får visas på utställningen. När det gäller hingstar för avel är de hingstar som blivit godkända i Sverige även godkända hos D.S.A.H i Danmark.

Eventuella frågor gällande utställningen kan mejlas till formand@shagya-anglo-arabere.dk eller besvars per telefon: +45 23349121.

Här finns en djuplänk till en lista över godkända hingstar i Danmark.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-15
Åringsauktion för engelska fullblod. Lambada Derby Sale i Skåne äger rum fredag den 10 augusti 2007 på Lillarps Gård i Eslöv. Kontaktperson är Sten Thynell, 046-613 80, 070-541 00 75.


Även den 13 oktober kommer åringsauktion att hållas på Täby Park Hotel i Stockholm. Kontaktperson är Roger Asp, 0224-631 00.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-07-01
Nu har det kommit ut en tidning om världens största hästsport – galopp. Tidningen heter Galoppmagasinet. I tidningen kan man läsa om Kentucky Derby, galoppsporten i Dubai och utdrag ur boken Jägersro 100 år.

Tidningen innehåller även en galoppkalender. Några tips ur den:
• 6 juli, Svenska Oaks, Jägersro – stonas klassiker.
• 11 augusti, Skandinaviskt Arabderby, Blommeröd, Höör – fullblodsarabernas derby.
• 12 augusti, Svensk Derby, Jägersro – Klassisk löpning från 1918.
• 28 augusti SM-dagen – Den svenskfödda hästens dag, Täby.

Läs mer på Galoppmagasinets webbsida.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-06-29
Bli gärna medlem i vår förening. Det kostar 195 kronor för en enskild att bli medlem och 270 kr för familjemedlemskap. Beloppet betalas in på vårt plusgironummer: 440 23 62 – 0. Ange namn, adress, telefon och eventuellt e-postadress på inbetalningskortet.

Läs medlemsinformation här.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007-06-28
Vill du betäcka ditt anglo-, fullblods- eller arabsto? Besök vår hingstsida och läs om vilka hingstar som finns tillgängliga.

Funderar du på att visa din anglo-, arab eller fullblodshingst för angloavel? För arabhingst gäller önskvärd mankhöjd på minst 155 cm och för anglo- och fullblodshingst på minst 160 cm. Läs hingstreglementet här.


----------------------------------------------------------------
2007
----------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------
2008
---------------------------------------------------
Aktuellt 2008 hittar du här.

Högst upp på sidanAlwatoria (50 % ox), sto, e. Kilroy x –  u. New Dawn x  e. Bajano ox, 8 veckor gammal på bilden. Född 2007, uppfödare: Malin Palm, Vrigstad.

Hägnens Aniara x (62,5 % ox), sto, mörkbrun, e. Zamiar ox –  u. Sheila x  (25 % ox)  e. Stove Friend xx. Ägare: Marianne Ekvall, Mölnlycke.Om El Tanams som Mamba ox

Även Norge-stationerade Om El Tanam kan användas i angloavel. Avkomman registreras i SAAF.

Om El Tanam (US), född 1996, skimmel, e. Sanadik El Shaklan (DE) – u. Aabacus Shacaraa (US)  e. Carmargue (GB) – Aabacus Shaklana (US).

Uppfödare: Om El Arab, USA. Ägare: Veslemøy Nyland, telefon: 93634819, landsnummer: 0047.